Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dulse - czerwone algi

Miłośnicy sushi i pasjonaci kuchni makrobiotycznej z pewnością znają nori i brunatne algi kelp. A kto słyszał o dulse? Te czerwone wodorosty dziko rosnące w wodach wybrzeży Atlantyku to bomba antyoksydacyjna, kopalnia witaminy C i doskonałe źródło jodu.

W Europie znane są przynajmniej od VI wieku i obecnie przeżywają zasłużony renesans. Algi dulse są bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów, a dzięki bogatej zawartości witaminy C, poprawia przyswajalność żelaza i wzmacniają układ immunologiczny. Dlatego zalecane są w przypadku anemii, w stanach pooperacyjnych i okresach szczególnego osłabienia organizmu (zatrucia pokarmowe, stany gorączkowe).

Jak większość alg, dulse wpływają korzystnie na stan włosów i paznokci, oczyszczają organizm z toksyn, dostarczają cennego białka roślinnego i znacząco wspomagają terapię niedoczynności tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu. Ich zalety powinny docenić również osoby zmagające się z nadwagą. Dulse nie tylko zawierają imponujące ilości błonnika, ale również hamują rozrost komórek tłuszczowych, co zostało potwierdzone w badaniach laboratoryjnych.

Fot. www.asianhealthsecrets.com Fot. www.asianhealthsecrets.com

Na szczególną uwagę zasługują jednak właściwości antyutleniające ciemnoczerwonych alg. Badania kliniczne potwierdziły ich niezwykle skuteczne działanie w odwracaniu skutków stresu oksydacyjnego i zapobieganiu szeregowi chorób autoimmunologicznych takich jak stwardnienie rozsiane, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Dulse są dostępne w formie świeżej, suszonej lub sproszkowanej jako przyprawa. Mają delikatny smak i przyjemny aromat, więc nadają się do sałatek, zup, makaronów, kasz, omletów i mnóstwa innych dań.

Wartości odżywcze w 100 g

Proteiny: 18%, Tłuszcze: 2%, Węglowodany: 56%, Błonnik: 2,5%, Potas: 7310 mg, Wapń: 560 mg (116% RDA), Magnez: 610 mg (203% RDA), Fosfor: 235 mg (54% RDA), Żelazo: 50 mg (357% RDA), Witamina B12: 0,9 mg (75% RDA), Witamina C: 34,5 mg (57,5% RDA), Jod 55mg. 

RDA = rekomendowana dzienna dawka

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość