Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Dysfagia

Dysfagia to zaburzenie polegające na znacznym utrudnieniu lub całkowitej niemożności przełykania pokarmów stałych, rozdrobnionych, płynów, a w skrajnych przypadkach nawet śliny.

Zaburzenie może manifestować się poprzez częste cofanie się pokarmu przez nos, wrażenie zatrzymania pokarmu w przełyku, uczucie rozpierania połączone z silnym bólem zamostkowym, krztuszenie się i wymioty.

Klinicznie rozróżnia się trzy postacie dysfagii: ustną, gardłową i przełykową. Każda z nich może wynikać z licznych schorzeń, wśród których wymienia się choroby neurologiczne, guzy głowy i szyi, nowotwory i stany zapalne jamy ustnej i gardła, powikłania polekowe, oparzenia i choroby przełyku.

Leczenie jest uzależnione od przyczyny zaburzenia. Doraźnie ulgę przynosi rozdrabnianie i przecieranie pokarmów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość