Dania z buraków na odchudzanie?

  1. Czy jedząc z 2 razy w tygodniu dania z buraków można w jakiś sposób stracić na wadze? Czy tylko tak mi znajoma mowiła? Przyrządzała jakieś sałatki i inne posiłki. Probowała któraś z was takiej metody? Macie jakies sprawdzone przepisy?

  2. Nie mam pojęcia, ale na pewno nie jest to kaloryczne warzywo. Jak sama pewnie wiesz, bardzo zdrowe i chyba najtańsze z warzyw. Jest mnóstwo przepisów na dania z buraków.

  3. Tamara, , napisał(a):

    Nie mam pojęcia, ale na pewno nie jest to kaloryczne warzywo. Jak sama pewnie wiesz, bardzo zdrowe i chyba najtańsze z warzyw. Jest mnóstwo przepisów na dania z buraków.

    Wiem właśnie, że jest mnóstwo przepisów i ja się w tym gubię. Nie chciałabym namieszać m.in z proporcjami albo zniechęcić się jeśli mi nie wyjdzie lub danie mi nie będzie smakowało. Zawsze jest jakieś ryzyko ale jeśli ktoś już coś przyrządzał i zna się na rzeczy to pewniej jest to robić.

  4. Zgadza się, buraki posiadają naprawdę sporo zalet, szczególnie że zaopatrują organizm w niezbędną do wysiłku fizycznego energię i siłę, a z drugiej strony też pomagają schudnąć. Mówi się, że szklanka soku z buraków przed treningiem zwiększa przepływ krwi do mięśni, co podnosi wytrzymałość, siłę i szybkość. Naprawdę sporą gamę dań można wymienić przy okazji buraka, od barszczu do wszelkich soków i napojów. Osobiście moim ulubionym do przyrządzenia jest ciasto marchewkowo-buraczane, na który przepis zamieszczę poniżej, myślę że będziesz zadowolona:

    Składniki:

    1 szklanka buraków ćwikłowych startych na tarce o grubych oczkach
    1 szklanka marchewki startej na tarce o grubych oczkach
    3 jajka
    3/4 szklanki cukry
    1 szklanka oleju
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    cukier puder
    Przygotowanie:

    Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę
    Dodaj olej i wymieszaj
    Dodaj buraki, marchew i delikatnie wymieszaj
    Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą
    Dodaj orzechy
    Ubij pianę z 3 białek z dodatkiem szczypty soli
    Delikatnie wymieszaj ciasto z pianą
    Przełóż do wysmarowanej formy masłem i bułką tartą
    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1 godzinę
    Posyp cukrem pudrem

    źródło: http://przepisy.ancymonki.pl/ciasto-marchewkowo-buraczane/

  5. Kiedyś miałam przyjemność takie próbować na przyjęciu. Przyznam, że smak jest niepowtarzalny, ale zdecydowanie dużym plusem jest to, że jest to bardzo zdrowe danie. Można śmiało zastąpić kaloryczne desery ciastem buraczanym

  6. moim zdaniem nic to nie da

Odpowiedz
Dodaj odpowiedź

Więcej opcji

Odpowiadasz jako: Gość

mamZdrowie.pl logowanie

Nie masz konta? Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?

Zamknij

mamZdrowie.pl szybka rejestracja

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestrując się akceptujesz Regulamin serwisu.

Zamknij

mamZdrowie.pl przypomnienie hasła

Masz już konto? Zaloguj się

Zamknij