Dieta South Beach

  1. Witam ponownie,
    ja juz 6 dzień na diecie ale nie mam pojęcia ile schudłam bo mam zamiar ważyć się dopiero za tydzień. przyznaję szczerze,że pije kawę a nawet 2 dziennie. spodnie już się lepiej zapinają :)

  2. czesc Marta :-) serniczek , hmm... cudowny pomysl :) jutro sobie go zrobie , uwazam ze jest wszytstko co wolno w 1 fazie :-) ja dzis troche przesadzilam wiec musze sie szybciutko ogarnac ;-) (zjadlam male [latki na niadanie a nie wolno i orzechy nerkowca ) masakra ! za to ukroce sobie obiadek :-) dawaj znac Wynalazco ( ;-) ) jak ci idzie . caluje :-)

  3. cześć koleżanki :)
    a ja zaczełam od wtorku i do dzisiaj mam 1,5 kg mnie :)

  4. HEJKA, CZEŚĆ PATI,WKLEJAM TU PRZEPISY ZANLEZIONE NA STRONACH BS TAKŻE I TUTAJ, :)
    BARDZO FAJNE, :)


    TYLKO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ BO NIE WIEM CO Z TYMI JOGURTAMI, KUPIŁAM DANONE NATURALNY PISZE BEZ DODATKÓW CUKRÓW, A DALEJ PISZE NA NIM ŻE ZAWIERANATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY- LAKTOZA, TŁUSZCZ W 100 GR- 2, 0 G I NIE WIEM CZY MOŻNA GO ZJEŚĆ :) CZY NIE :)

    I SEREK HOMO NATURALNY ALE PÓŁTŁUSTY ,TŁUSZCZE- 3,0+-0,5G I TEŻ NAD NIM DUMAM
    JAKIE TE SERKI MAJĄ BYĆ?

    ACHA I CO Z POMIDORAMI, CZY MOŻNA WIĘCEJ NIZ JEDNEGO? CZYTAŁĄM GDZIEŚ ŻE MOŻNA POTEM ŻE NIE I JUŻ NIE ROZUMIEM


    A SERNICZEK PIEKŁAM TYLKO NA MAŁEJ BLASZCE NIZIUTKIEJ I W PERGAMINIE, ŻEBY ŁATWO BYŁO WYCIĄGNĄĆ BARDZO DOBRY, RESZTE PRZEPISÓW WDRAŻAM W ŻYCIE, OD RAZU MÓWIĘ, ŻE SĄ TO POZBIERANE Z INTERKA WIĘC OSTROŻNIE :) ALE NA PIUERWSZY RZUT WYGLĄDAJĄ OK.

    NARAZIE

    ______________________________________________________________________________________


    I faza: BIGOS

    1 kg kapusty kiszonej,
    ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
    30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
    2 duże cebule,
    25 dag pieczarek,
    przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

    - W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
    - Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.

    - Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

    - Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
    - Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
    Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)

    ________________________________________
    Coś dobrego na śniadanie
    Wiejska mizeria F1
    Składniki:
    • 1 Serek Wiejski lekki 3%
    • 2 jajka (ugotowane na twardo)
    • 1 pomidor
    • 1 czerwona papryka
    • 1 ogórek
    • pęczek szczypiorku Przygotowanie:

    Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
    ________________________________________
    Omlet z pomidorem F1
    Składniki:
    • 3 średnie pomidory
    • 2 ząbki czosnku (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi)
    • 5 jajek
    • ewentualnie troszke szczypiorku
    • vegeta (albo inne przyprawy)
    • bazylia
    • oliwa z oliwek Przygotowanie: Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Następnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy, aby się poddusiło. Gdy pomidory się podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut, gdy jajka się zetną, danie jest gotowe.

    To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla siebie śniadanie. Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy już inny omlet, można też dodać starty żółty ser.
    ________________________________________
    Coś dobrego na obiad
    Zapiekanka paprykowa F1
    Składniki:
    • papryka
    • 1/4 cebulki
    • szynka
    • ser żółty light
    • przyprawy
    • oliwa z oliwek
    • + wszystkie skladniki jakie kto lubi, np. brokuły, kalafior, pomidor... Przygotowanie:

    Do naczynia żaroodpornego na spód lejemy trochę oliwy. Kroimy paprykę, szynkę, cebulę i wrzucamy do naczynia. Na koniec ścieramy żółty ser i posypujemy przyprawami. Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się stopi.
    Można też na początku podsmażyć paprykę na patelni, żeby wyparowała z niej
    FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

    SKŁADNIKI:
    - 3 pojedyncze filety z kurczaka
    - 1/3 opakowania fety light
    - kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
    - łyżka jogurtu naturalnego 0%
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
    łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
    ziołowy lub zwykły

    WYKONANIE:
    - ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
    bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
    - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
    jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
    - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
    - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
    feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
    stron
    - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
    najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
    jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
    - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
    majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
    - w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
    paraboiled)
    FAZA I
    ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI - 2 porcje
    2 piersi kurczaka (40 dag)
    przecier pomidorowy 500 ml kartonik (Tomatera - sprawdzona pod względem składu; może być inny, ale trzeba sprawdzić skład, czy nie ma cukru)
    1 cebula
    1 papryczka ostra (dla odważnych :-) , może być bez jak ktoś nie lubi ostrego)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki kminku
    kostka bulionu
    Dwie szklanki (pół litra) wody+bulion+kminek+pokrojona cebula+czosnek+papryczka - zagotować. Wrzucić pokrojone mięso i wlać przecier. Od zagotowania gotować 5-10 min.

    FAZA I
    CHILLI - 4 porcje
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 piersi kurczaka (40 dag)
    puszka fasoli białej (ROLNIK - jest bez cukru)
    puszka pomidorów krojonych (Tomatera - sprawdzona)
    1 mała łyżeczka chilli
    1 łyżeczka kminku
    kostka bulionu
    Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować. Szklanka wody+bulion+pomidory+kminek+chilli+cebula pokrojona+czosnek-zagotować. Dodać fasolę i ugotowanego kurczaka, wymieszać.
    FAZA I
    KURCZAK BERBECUE
    Sos:
    250 ml przecieru pomidorowego (Tomatera)
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki natki pietruszki
    1 łyżka sosu Worcestershire
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    odrobina gorczycy
    Wszystko wymieczać. Sos starcza na 4 porcje kurczaka (po 20dag), można przechować go w lodówce do 1 tygodnia.
    Pierś kurczaka (1 porcja = 20 dag) w naczyniu żaroodpornym zalać sosem, zapiec ok 20-25 min w temp 180st.
    Jeść z porcją warzyw (np. pomidor+ogórek+papryka+łyżka oliwy).


    FAZA I:

    Przepis na ciasto czekoladowe

    BLACK BEAN BROWNIES:
    - puszka czarnej fasoli - odcedzona i przeplukana wodą;
    - 4 jajka;
    - szklanka słodzika sypkiego - ja biorę 30 tabletek i rozgniatam;
    - 3 łyżki niesłodzonego kakao;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki sody;
    - 2 łyżki oliwy z oliwek;
    - 1 łyżka aromatu waniliowego;
    - 1/2 szklanki mleka w proszku - beztłuszczowego;
    - 1/4 szklanki ricoty - beztluszczowej - ja biorę jogurt naturalny.

    Opcjonalnie posiekane orzechy, migdały itp.

    Fasole przepuszczamy przez maszynke, mielimy w młynku do kawy albo blenderze takim do rozkruszania lodu. Generalnie chodzi o to, aby fasola miała konsystencje kremową. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy porzadnie i wylewamy do formy. Na wierzchu można posypac orzechami, albo zrobić polewe z kakao, mleka beztłuszczowego i słodzika. Ciasto pieczemy 30-40 minut i konsumujemy z kawa. Jest pyszne!!!
    FAZA I

    JAJECZNICA PO KARDYNALSKU

    Składniki:
    - 2 jajka
    - kilka sardynek z puszki
    - trszkę kaparów
    - oliwa z oliwek
    - sól
    - pieprz

    Przygotowanie:
    Kapary opłukać, namoczyć w wodzie na kilka minut. Jajka rozbełtać w naczyniu,
    wymieszać z przyprawami. Następnie wlać na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni
    i smażyć powoli aby równomiernie się ścięły. Pod koniec smażenia dodać osączone
    z wody kapary i rozdrobnione sardynki.

    FAZA I

    LECZO Z CUKINII

    Składniki:
    1 duża cukinia
    3 papryki (różne kolory)
    szynka gotowana (w I fazie)
    2 cebule
    czosnek (jeśli ktoś lubi)
    3 pomidory
    oliwa z oliwek
    przyprawy
    Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
    pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
    skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
    itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.




    Faszerowane jajeczka

    Składniki:
    6 jajek
    200 g pieczarek
    1 cebula
    parę łyżek majonezu, sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.



    GYROS

    Składniki:
    - piersi z kurczaka
    - pieczarki
    - 3 ogórki kiszone
    - 1 papryka
    - 0,5 pomidora
    - cebula
    - przyprawy curry,bazylia,oregano

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
    gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć)
    kroimy warzywa.Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie.



    FAZA I

    SZASZŁYKI Z KURCZAKA

    Składniki:

    Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym
    papryka pokrojona w kostkę
    cebula kostka
    pieczarki

    Przygotowanie:
    Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki ,paprykę.
    Usmazyc na oliwie z oliwek.




    FAZA I

    SALATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW

    Składniki
    - pierś z kurczaka
    - paczka mrożonych brokułów
    - paczka płatków migdałowych
    - sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy

    Przygotowanie:
    Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
    Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów

    FAZA I

    SAŁATKA Z CUKINII

    Składniki:
    -3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 1/4 szklanki fruktozy

    Przygotowanie:
    Cukinie obrac i zetrec na tarce. lub pokroic w niewielkie slupki, cebule pokroic w piórka. Każde warzywo włozyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwoch godzinakch odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew starta na grube wiórki, dobrze wymieszac. Zalac warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut
    FAZA I

    SZASZŁYKI

    Składniki:
    -pierś z kurczaczka
    -papryka
    -cebula
    -oliwa z oliwek
    -czosnek, pieprz, sól, zioła, kucharek itd

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka kroje w kostke, w miseczce robie zalewe, w której będą moczyły się piersi żeby naprać smaku. Zalewa: wlawam oliwe, wyciskam czosnek, dodaje kucharka, jakies ziółka, czasami papryczke słodką (wszystko wedle upodoban) dorzucam kostki-piersi, dokładnie mieszam i takie miesko lezakuje sobie w zalewie ok 1h.
    papryke i cebulke kroje tez na kostki, rozkładam je na talerzu, sole i pieprze.
    Na koniec nabijam wszystko naprzemiennie na długie drewniane szaszłykowe patyczki




    sałatka
    - ser feta 12% (tzw. light)
    - czerwona fasolka z zalewy
    - ogórek zielony
    - pomidor
    - rzodkiewka
    - sałata
    - cebula
    - papryka
    - koperek
    - pietruszka
    - jogurt 0%

    Sałatę rwiemy, fasolkę cedzimy i opłukujemy wodą, cebulę, paprykę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę, koper i pieruszkę kroimy na drobno, fetę kroimy w kostkę, dodajemy pieprzu i jogurt. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. Można przegryzać zawijaskami z sałaty i chudego mięsa :) Ilość składników dobrać indywidualnie. Jest to sałatka I fazowa :)
    FAZA I


    FASOLKA PO PROWANSALSKU

    Składniki:
    - fasolka - szparagowa albo Jaś
    - cebula
    - pomidory
    - oliwa z oliwek
    - zioła prowansalskie
    - sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    1. Fasolkę ugotować do miękkości.
    2. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
    3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kawałeczki pomidory oraz zioła prowansalskie i dusić często mieszając.
    4. Ugotowaną fasolę włożyć do sosu pomidorowego i dusić przez 20 minut na małym ogniu.
    5. Doprawić solą i pieprzem.




    deser na 1 Faze:
    jogurt naturalny odtłuszczony
    2 krople esensji migdalowej do ciast
    1/2 lyzeczki kawy zmielonej.

    Sałatka Gyros
    pierś z kurczaka
    papryka
    ogorek (zielony lub malosolny)
    czerwona cebula
    przyprawa gyros
    pieczarki w zalewie(niemarynowane)
    czosnek
    jogurt naturalny(najlepiej grecki)
    odrobina majonezu

    Miesko przyprawione gyrosem usmazyc na oleju, warzywa pokroic. Jogurt wymieszac z odrobina majonezu i z wycisnietymi zabkami czosnku, doprawic sola i pieprzem. Nastepnie przekladac warstwami skladniki z sosem. Na samej gorze powinnien byc kurczak



    FAZA I

    PIERŚ Z KURCZAKA Z PASTA SEROWĄ

    Składniki
    Piers z kurczaka
    pieprz, sól,słodka papryka
    mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
    3 jajka
    0,5 łyzki majonezu
    cebula

    Przygotowanie:
    Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego kolor

    Jajecznica z serem feta

    Składniki:
    - 2 jajka
    - 2 plasterki sera feta odtłuszczonego
    - cebulka
    - pomidor
    - może być plasterek szynki
    - papryka
    - zioła
    - jogort naturalny odtłuszczony
    - oliwa z oliwek 1 łyżka

    Jajka (2 szt.) rozbijamy do miski, ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego i 2 plasterki pokruszonej fety. Miksujemy. W tym czasie na patelni podsmażamy co tam tylko chcemy (pomidory, cebulka, papryyka itd) Ja dziś podsmazyłam tylko 2 plasterki szynki i poł cebulki. Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy zmiksowane jajka. Mieszamy.

    Zawijasy z pastą

    jajko na twardo

    plaster fety light

    4 plasterki wędliny drobiowej

    szczypiorek

    pieprz



    Jajko wymieszać z fetą na gładką pastę, dodać pieprz i ewenualnie jakieś zioła,
    smarować pastą wędlinę, spiąć wykałaczką i posypać szczypiorkiem. Najlepiej
    jeść z surówką na bazie papryki czerwonej.


    KREM BUDYNIOWY ESPRESSO
    1,5 szklanki mleka 1%
    2 ubite jajka
    3 łyżki substytutu cukru
    2 łyżeczki rozpuszczalenj espresso lub kawy bezkofeinowej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    mielony cynamon do dekoracji
    cienkie kawałki skórki cytrynowej

    W średniej misce ubić mleko, jajka substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się połączyły. Wlać do czterech misek żaroodpornych i umieścić na patelni ośrednicy 25cm.
    Patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchjni kremu, wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż dobrze się schłodzą. Udekorować cynamonem i skórką cytrynową.


    Beziki z bitą śmietaną:
    3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

    Placki serowe
    Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje Dederki

    Krem ze skórka z cytryny
    -serek figura 3% 150g
    - 2/3 łyżeczki olejku waniliowego
    - 2/3 łyżeczki skórki cytrynowej i kilka kropel soku
    - 2/3 łyżeczki słodziku
    Dokładnie wymieszać

    Pistacjowy deserek
    Skladniki:
    -15 pistacji
    -serek naturalny homogenizowany 0% tluszczu i bez cukru
    -3 lyżki jogurtu naturalnego bez cukru
    -slodzik (ilosc w zaleznosci od upodoban! )
    -aromat migdalowy.

    Zmiksowac pistacje z serkiem naturalnym. Dodac reszte skladnikow i dokladnie wymieszac! Przelozyc do miseczki. Mozna posypac pokrojonymi migdlami lub gorzka czekolada!






    DESEREK KAWOWY
    Składniki:
    -230ml mleka 0,5%
    -2 białka jajek
    -2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
    -2 łyzeczki zelatyny
    -3 łyzeczki slodzika

    Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i slodzika ubic sztywna pian
    Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stężenia

    Sernik na zimno
    Składniki:
    *serek Fidura 3% (duży)
    *jogurt naturalny 0% bez cukru
    *słodzik
    *aromat waniliowy
    *2 łyżki żelatyny
    Przygotowanie:
    Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
    Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)
    Smacznego!!!

    Deserek A'la Tiramisu
    Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
    następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
    43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
    wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
    kakaem i płatkami migdałowymi.

    Kremowy deserek z dodatkami
    *Kubeczek jogurtu naturalnego 0%
    *serek Ricotta
    *i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać
    cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę

    Przepis jest bardzo prosty wystarczy wrzucić do miski lub miksera kubeczek jogurtu ,łyżkę serka Ricotta ,Wasze ulubione dodatki i zmiksować wszystko na gładką masę (orzeszki polecam dodawać po zmiksowaniu -taki mały bonus w kremowej masie


    jogurt kawowy z cynamonem
    składniki:
    jogurt naturalny 0%
    cynamon
    odrobina mleka odtłuszczonego
    kawa rozpuszczalna
    cynamon

    łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżeczkach mleka ze słodzikiem i mieszamy z jogurtem. potem dodajemy cynamon i też mieszamy.



    PTASIE MLECZKO
    1 galaretka bez cukru
    1 mały jogurt
    słodzik
    zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
    do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

    Serniczek Sb
    Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke.Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna.W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut

    CIASTO ORZECHOWE (1)
    16 dag mielonych orzechów włoskich
    10 dag fruktozy (wg uznania)
    5 jajek
    1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i wiórkami.
    Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około 20 minut.


    CIASTO ORZECHOWE (2)
    jajka,
    mial z orzechow (mozna samemu zmiksowac orzechy w mlynku do kawy),
    troche aromatu
    slodzik w proszku
    z bialek ubic sztywna piane, zoltka zmiksowac ze slodzikiem i aromatem, polaczyc z mialem z orzechow a nastepnie np.lyzka delikatnie wszytsko wymieszac z piana z bialek, wlac do formy lub foremki
    wstawic do pieca na 200°C doczasu az wierzch bedzie lekko brazowy
    niepodaje proporcji poniewaz mozna to robic na roznych formach ale wazne jest aby ciasto mialo konsystencje ciasta biszkoptowego...
    ( np. 2 jajka, 2 lyczki slodzika, 3 lyzki mialu z orzechow laskowych i pare kropel aromatu- w nieduzej foremce pieklo sie okolo 15-20min)
    wazne tez aby sprawdzic slodzik i dodac jego odpowiednia ilosc poniewaz ciasto moze wyjsc niewystarczajaco slodkie no i czy mozna go uzywac do pieczenia


    LODY JOGURTOWE
    Składniki:
    6 żółtek
    3 szklanki jogurtu naturalnego
    100 g cukru/słodziku
    orzechy, kakao, czy jaki kto ma pomysł

    Sposób wykonania:
    Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem.
    Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem.
    Dodatki połączyć z masą jogurtową.
    Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin.


    LODY CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE
    Składniki:
    - serek Figura light
    - aromat pomarańczowy
    - cynamon
    - kakao
    - słodzik

    Przygotowanie:
    Bierzemy 2 miseczki i do każej wkładamy po pół opakowania serka i minimalną ilość słodzika. Do pierwszej miseczki dodajemy cynamon i kakao, do drugiej kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dobrze mieszamy, żeby powstała jednolita masa.
    Teraz bierzemy umyte opakowanie od serka i na zmianę wkładamy raz warstwę jasnego serka, raz ciemnego.
    Opakowanie "zamykamy" folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do czasu jak się zamrozi. Po zamrożeniu polewamy pojemniczek z wierzu gorącą wodą, wykładamy nasze lody na talerzyk i posypujemy delikatnie kakao.

    KREM CZEKOLADOWY
    a wiec w malym garnuskzu nalezy rozpuscic 3 kostki gorzkiej czekolady , lyzke slodizku w proskzu i pol skzlanki mleckza 0%
    jezlei ktos chce mozna dodatkowo dodac kakao albo aromat waniliowy lub ewentulanie wrzucic orzeszki i wtedy wyjdzie krmeik nugatowy

    KREM MIGDAŁOWY
    Miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej według przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi

    KREM KAWOWY
    serek figura 3%
    - 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
    - szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej
    - orobina słodziku
    - kostka gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao
    Wszystko ładnie wymieszać. Schłodzić i przed podaniem posypać startą kostką czekolady.

    CIASTECZKA ORZECHOWE
    10 dag orzechow wloskich
    - 10 dag orzechow laskowych
    - sok z cytryny
    - 4 bialka

    Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min 14 lipca 2008, 21:42
    (List #23)
    FAZA I

    SAŁATKA Z CUKINII

    Składniki:
    -3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 7-8 marchewek, łyżka soli. Zalewa: półtorej szklanki octu 10-proc., 6 szklanek wody, 1/4 szklanki fruktozy

    Przygotowanie:
    Cukinie obrac i zetrec na tarce. lub pokroic w niewielkie slupki, cebule pokroic w piórka. Każde warzywo włozyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwoch godzinakch odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew starta na grube wiórki, dobrze wymieszac. Zalac warzywa wrzącą zalewą. Gotować 10 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Pasteryzować 10-15 minut

    pikantny kurczak saute

    2 łyżki oliwy z oliwek
    4połówki piersi kurczaka bez kosci i skóry
    1 duża cebula pokrojona w plasterki
    2 zmielone ząbki czosnku
    1 lyżka świeżych posiekanych liści rozmarynu
    1/2 szklanki beztłuszczowego bulionu z kurczaka
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    Na średnio rozgrzanym palniku zagrzać olej na dużej patelni. Obsmażyć na nim piersi kurczaka przez 4 minuty, a następnie obrócic je i dodać cebulę. Nakryć i smażyć dalsze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, rozmaryn i bulion. Nakryć i gotować aż cebula będzie średnio miękka, czyli ok. 5 mimut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

    Z TUŃCZYKIEM:
    -tuńczyk,
    -jajka na twardo,
    -fasola czerwona bez cukru (dzisiaj zrobiłam z białą bez cukru),
    -ogórek kiszony,
    -majonez,
    -zioła prowansalskie

    Jeszcze przepis na leczo z cukinii:
    1 duża cukinia
    3 papryki (różne kolory)
    szynka gotowana
    2 cebule
    czosnek
    3 pomidory

    Podsmażamy na oliwie z oliwek w kolejności: cebula, szynka(pokrojona w kostkę), cukinia, pomidory (obrane ze skórki), papryka, przyprawy ( u mnie : zioła prowansalskie, chilli). Dusimy dolewając wodę w czasie potrzeby.


    STROGONOW ala SB

    składniki:
    - mięso (wołowe, schab lub pierś z kurczaka)
    - 2 papryki (kolorowe)
    - 1,5 cebulki
    - 10 pieczarek średniej wielkości
    - przecier pomidorowy TOMATERA
    - kostka rosołowa
    - pieprz, sól

    Mięso pokroić na drobne kawałki (ja przyprawiłam pieprzem ziołowym), podsmażyć na oleju. Gdy mięso będzie podsmażone przełożyć do rondelka czy garnka, dolać wody (ok. 2 szklanki) i dusić, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać kostkę rosołową.
    W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć (poddusić) pieczarki pokrojone w słupki razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki z cebulka będą gotowe, przełożyć do garnka z mięsem i dalej dusić na wolnym ogniu, następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze poddusić.

    Dla reszty rodziny można podawać z ryżem i można również dodać trochę mąki (ok. 1 łyżka) w celu zagęszczenia.


    szybka pieczarkowa FAZA I

    -udusic pieczarki z cebulka
    -zalac bulionem
    -doprawic pieprzem, sola
    -zmiksowac
    -mozna ewentualnie "zabielic" jogurtem naturalnym

    i juz pyszny krem pieczarkowy

    KEBAB

    połowa podwójnego fileta z kurczaka
    1,5 niewielkiego pomidora
    kawałek zielonego ogórka (ja wzięłam 1 takiego malutkiego z ogródka :)
    sałata lodowa (3 liście)
    papryka ostra (1 kostka Knorr lub 1 łyżeczka)
    papryka słodka (1 łyżeczka)
    przyprawa kebab-gyros (1 łyżeczka)

    Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, posypujemy przyprawami i mieszamy.
    W międzyczasie kroimy warzywa do sałatki, można dodać szczyptę soli.

    Do tego sporządzamy sos.
    1/4 szklanki jogurtu nat.
    1/4 szklanki chudego mleka
    pieprz, sól (po szczypcie)
    pół łyżeczki czosnku granulowanego

    Wszystkie składniki mieszamy i mamy pyszny sos czosnkowy. Polewamy nim warzywa i mieszamy, na końcu dodajemy mięso, znów mieszamy ;) i danie gotowe :) Dla mnie ma smak rasowego kebabu, przepyszne to było... Aż wstyd przyznać - zjadłam wszystko... Na szczęście to samo zdrowie ;)
    Bezy - I faza
    3 białka, ćwierć szklanki slodzika Sussina Gold (w słoiku z niebieską nakrętką), trochę soli.
    Białka ubić z odrobina soli, na końcu dodać slodzik. Włożyć do piekarnika (130 stopni) na ok. pół godziny - piekarnik co chwile otwierałam, żeby kontrolować sytuację ;)
    Faza I na słodko :)
    Bardzo prosty, szybki do wykonania i przepyszny deserek

    - serek wiejski light-oczywiście
    - łyżeczka kakao bez cukru, niskotłuszczowego
    - trochę słodzika
    - ew. kropelka, dwie esencji waniliowej

    Krem ze skórka z cytryny

    - serek figura 3% 150g
    - 2/3 łyżeczki olejku waniliowego
    - 2/3 łyżeczki skórki cytrynowej i kilka kropel soku
    - 2/3 łyżeczki słodziku
    Dokładnie wymieszać

    Kremowy deserek z dodatkami

    - Kubeczek jogurtu naturalnego 0%
    - serek Ricotta
    - i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać
    cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę




    Ptasie mleczko

    - 1 galaretka bez cukru
    - 1 mały jogurt
    - słodzik

    zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
    do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki



    Cynamonowy omlecik

    - 2 jajka
    - 1/2 opakowania serka np Bieluch (można mniej)
    - chlust mleka
    - chlust ekstraktu waniliowego
    - cynamon i słodzik do smaku

    Piec jak omlet na patelni, ułożyć na talerzu, na środek wyłożyć resztę serka.





    Gorąca czekolada do picia z pianką

    - 2 białka
    - 8 tabletek słodziku
    - 4 łyżeczki kakao (bez cukru)
    - 200ml mleka.

    W blaszanym garnuszku ubij 2 białka na sztywną pianę, dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Dolej mleko, wrzuć słodzik, postaw na niedużym ogniu i mieszaj. Gdy zrobi się gorące przelej np. do kubka. Porcje kakao i słodzika można zwiększyć wg uznania.

    Serniczek SB
    na I/II fazę
    ok.70 dag. białego sera odtłuszczonego
    6 jajek
    słodzik- ja używam ksylitolu jakieś 10 łyżek- ale to zależy od tego jak wam smakuje
    wiórki kokosowe- ja daję całe duże opkowanie- chyba 200g...- na I fazie chyba nie wolno, ale ja uwielbiam, więc sobie nie odmawiam:/
    --> Ucieramy ser żółtkami na gładką masę ( ja zazwyczaj na pozątku widelcem mieszam, potem mikserem na wysokich obrotach w wysokiej mice), dodajemy wiórki i słodzik, aż będzie nam masa smakowała .
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do ciasta ( ja używam aiej jak na duży keks) wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka (świeżo wyjęte z lodówki) osobno ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą- dodając łyżka po łyżce delikatnie mieszając- nie w mikserze tylko ręcznie.
    Nakładamy całość delikatnie do formy, posypujemy reztką wiórków, pieczemy 25 minut w 180 stopniach
    Porcja duża, na 4 osoby z dokładkami- można wziąć połowę składników i tak samo robić ;)

    2 pory
    1-2 serki topione light ew. inny ser który się dobrze rozpuszcza w wodzie
    2 jajka
    przyprawy (sól, pieprz, ew. kostka rosołowa)


    podsmażmy pory, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ilość zależy od tego czy chcemy gęstą czy rzadszą), wrzucamy przyprawy i serki topione (jeżeli dałyśmy więcej wody to 2 serki), gotujemy to do miękkości porów; na koniec roztrzepujemy w szklance jajka i wlewamy do zupy tak jak byśmy robiły lane kluski; jak nam wyjdzie za rzadka to można jeszcze jedno jajo dorzucić.



    SERNIK RENATKI Z GALARETKA
    podzielic mase i do częsci dodac kakao ja dodałam błonnik kakaowy600 gr.chudego twarogu
    szklanka jogurtu 0%
    pół litra mleka
    1 żelatyna na 2,5 litra wody
    3 saszetki herbatki cytrynowej
    pół litra wody
    słodzik 30 szt tabletek
    Jogurt z mlekiem spieniamy mikserem do podwojenia objętości,dodajemy ser i miksujemy ,żelatyne rozpuścic w 250ml.wody i słodzikami ,do masy serowej wylać około 200ml.rozpuszczonej żelatyny, zmiksować wlać do formy,3 herbatki cytrynowe zaparzyć w 400ml.wody wlać pozostałą zelatyne jak wystygnie wylać na mase serową.mozna jeszcze

    Placki selerowe

    Składniki:
    • 1 duży seler starty na tarce o drobnych oczkach
    • 4 łyżki smietany
    • 4 jajka
    • 200 gram startego żółtego sera
    • 6 łyżek granulatu sojowego
    • sól i pieprz do smaku
    Startego selera wymieszać z dobrze z pozostałymi składnikami (jajka można wcześniej lekko roztrzepać z sola i pieperzem). Mocno rozgrzać olej i układać na nim ciasto selerowe - dawałam 1 kopiastą łyżkę stołową ciasta na placek). Smażyć na złoty kolor.

    Cukinia nadziewana tunczykiem
    I FAZA jak najbardziej :) )) Pychota!!!
    Szybkie i proste do przyrzadzenia!!! :) )

    • 2 młode cukinie długości ok 20 cm (wg mnie 1 cukinia wystarczy na 1 posilek dla 1 osoby)
    • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej (ale moze byc i piers drobiowa, badz krewetki - ta wersje uwielbiam :) ))
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki śmietany
    • ok. 50g sera żółtego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • pieprz
    • sól
    • przyprawy np. oregano, bazylia

    Sposób przygotowania cukinia z tunczykiem
    1. Cukinie dokładnie wymyć, odkroić końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie połówki.
    2. Wydrążyć dokładnie cukinię, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachować.
    3. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem.
    4. Do zeszklonej cebuli dodać miąższ z cukinii.
    5. Po 2 minutach dodać tuńczyka z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Podsmażać ok 5-10 minut.
    6. Na sam koniec dodać śmietanę (do śmietany najpierw dodać łyżkę gorącego farszu, wymieszać i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodać do całego farszu - żeby nie ścięła się śmietana).
    7. Do cukinii nałożyć farsz, a wierzch posypać startym serem żółtym.
    8. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze ok 200 stopni.
    "Zebra albinoska"
    I FAZA jak najbardziej :) )) Pychota!!!


    1 jogurt naturalny (500g)
    2 lyzki serka homogenizowanego
    5 lyzeczek zelatyny
    1/2 szklanki cieplej wody
    12 tabletek slodzika
    mozna dolozyc jakis aromat, np waniliowy, czy cytrynowy

    Jogurt oraz serek wkladamy do miski, i mieszamy.
    W cieplej wodzie rozpuszczamy zelatyne i slodzik.
    Plyn ze szklanki przelewamy do miski i mieszamy.
    Wkladamy do lodowki od razu :) ) I faza

    sałatka z makreli

    wędzona makrela
    chudy biały ser
    kiszony ogórek
    łyżka domowego majonezu


    makrelę razem z serem rozgnieść i wymieszać
    dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony
    łyżkę majonezu, pieprz

    i gotowe :)




    Gołąbki na 1 fazę

    250g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
    400g pieczarek
    Cebula
    Mała główka małej kapusty
    Przyprawy ( sol, pieprz itp. ), łyżka oleju, ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego i kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź śmietany

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na łyżce oleju. Olej można pominąć i podlać cebulę wodą. Dorzucić pieczarki pokrojone w kostkę, posolić i popierzyć. Pieczarki puszczą sok, odparować je trochę i połączyć z surowym mięsem mielonym. Farsz wyrobić.
    W między czasie kapustę sparzyć/podgotować we wrzątku i podzielić na liście. Nakładać farsz ( około dwóch łyżek, zależy od wielkości liścia ), zawijać ( jak naleśniki, chowając brzegi do środka ). Gotowe gołąbki ułożyć w garnku, wyłożonym mniejszymi liśćmi kapusty, zalać wodą, przykryć pozostałymi liśćmi i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka ( u mnie około 40 - 50 minut ).
    Można zrobić sos z koncentratu i jogurtu/śmietany, podać z przysmażoną cebulką ( nie przesadzać z tłuszczem ) lub zjeść same gołąbki.

    Zmodyfikowana "Zebra Albinoska"
    I faza!

    1 jogurt naturalny 500g
    (ja uzylam 250 g ricotty oraz 2 jogurty naturalne kazdy po 125 g)
    2 lyzki serka homogenizowanego
    (wzielam waniliowy odtluszczony i slodzony fruktoza)
    5 lyzeczek zelatyny, ktora rozpuscic w 1/2 szklance cieplej wody
    12 tabletek slodzika i aromat cytrynowy
    (u mnie byl aromat waniliowy i slodzik w proszku, ale dorabialam do smaku)
    Wszystko zmiksowac i szuru buru wsadzic do lodowy :)
    A potem czekac cierepliwie az sie zsiadzie :) )













    Deser Kawowy
    I faza

    jest to przepis, ktory zaczerpnelam z tego watku :) ) zamieszczony byl przez Kasiczka.

    230 ml mleka 0,5%
    2 białka jajek
    2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyzeczki zelatyny
    3 łyzeczki slodzika - mysle, ze smialo mozna dolozyc go wiecej... przynajmniej ja lubie deserki slodkie :P

    Mleko przegotowac, dodac kawe.
    Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.UWAGA moze sie zbrylic, wiec nalezy ciagle mieszac!!
    Połaczyc z kawa, wstawic do lodowki.
    Z białek i slodzika ubic sztywna piane i dodac do tężejacej kawy i delikatnie wymieszac.
    Pozostawic w lodowce do całkowitego stężenia!!!




    zebra

    1. dałam 2 opakowania serka homogenizowanego po 135 g-naturalny 3% + 350 g jogurtu naturalnego Dannona
    2. w 1/2 szklance ciepłej wody rozpuściłam 5 łyzek żelatyny + słodzika 14 sztuk + ..1/3 flakonika aromatu z migdałów

    wszystko wymieszałam razem i podzieliłam na dwie części

    do 1-szej części, która szła na dno wsypałam utartą na dużym oczku gorzką czekoladę( 4 kostki) + pokruszyłam płatki migdałów
    do drugiej części, która szła na górę -tak jak Anneli- wymieszałam z 1 dużą łyżką kakaa z decomoreno (bez cukru) i wyłożyłam na górę

    na wierzchu posypałam utartymi migdałami + pokruszonymi płatkami migdałów + posypałam wiórkami kokosowymi które w ostatniej chwili zauważyłam na .półeczce





    "Pieczony mielony"
    Faza I
    Mieso mielone (ja mialam niewiele, bo dokladnie 0,375 kg)
    Cebula - najlepiej jak najdrobniej pokrojona
    Jajko
    Przyprawy jakie kto lubi ale na pewno: pieprz, sol, papryka, dobra jest papryka ostra do posypania wierzchu :)

    Wszystkie te skladniki wymieszac ze soba, i przelozyc do aluminiowej foremki (w moim przypadku miala ona wymiary 16cm x 11cm), jesli macie chude miecho to odrobine trzeba foremke natluscic, a tak tluszczu raczej nie trzeba dokladac!!
    Taka porcje miesa pieklam w 180°C (przynajmniej cos kolo tego, bo mam troche zwichrowany piekarnik ;) ) przez okolo 45 min. Wiadomo, ze im wiecej miesa tym czas pieczenia powinien byc wydluzony.
    W kazdym razie najlepszym sposobem na sprawdzenie czy "Pieczony mielony" jest juz gotow, jest wlozenie w srodek miecha patyczka drewnianego. Jak sie jeszcze miesko klei do owego patyczka, to nalezy jeszcze "mielonego" potrzymac w piekarniku.

  5. Martus , sluchaj przepisy sa fajne ale uwazam ze jugurtow serkow . smietany, majonezu zbyt duzo sera zoltego tez sie nie powinno te przepisy sa bardziej jak na druga faze , pierwsza powinna byc moim zdaniem bardziej rygorystyczna , zeby sie troche przerzucic na inny tryb odzywania ! ale niektore z nich mozna wykorzystac , dziekuje ze je umiescilas . caluje :)

  6. czesc dziewczynki! kupilam 2 ksiazki i za duzo super przepisow tam znajduje! od piatku nie wychodze z kuchni! poki co 1 kg mniej, chyba byloby wiecej gdyby nie to,ze jem jakby mnie ktos za to placil! :-/ musze sie troche opanowac...

    a co do kawy to ja pije rano normalna z mlekiem 0%, a pozniej w ciagu dnia bezkofeinowa, bo w jednej ksiazce jest napisane, ze mozna ale tylko bezkofeinowa, a w drugiej ze obie tylko, ze bez przesady, wiec w rezultacie nie wiem, ale pije :-)

  7. hejka, 1,10 w 4 dni :) to chyba ok. :P :)
    zaopatrzyłam się we wszytko co potrzebne, czekam jeszcze na książkę :) ale uwilbiam tę dietę, a w niej przedewszystkim to że się chudnie, moja lodówka jak rzadko jest pełna przysmaków, a ciesze się jak dziecko :)

    muszę tylko uważać z nadmiarem :)

    buziaczki

    ale będzie super lato tego roku, że ja wcześniej tej diety nie odkryłam :(

    :)
    ale będzie lato :)

  8. Witam Was wszystkie ja już na tej diecie jestem 5 tygodni i lżejsza o 8 kg bardzo serdecznie polecam i życzę wytrwałości.

  9. hej. mozecie mi powiedzieć czym moge zastąpić chleb w pierwszej fazie...? chodze do szkoly i musze jeść jakieś drugie śniadanie...

  10. No dobra !!! MARTA !!! namówiłaś mnie :) brykam z kapuścianej na Plaże Południa ;) oczywiscie kapustki nie odpuszczę, tak mi posmakowała :) w najgorszym wypadku bedę miała trochę gorsze osiągi wagowe ;)

    Pozdrawiam cieplutko wszystkich "plażowiczów" :)

  11. ps. te gorsze osiagi oczywiście nie przez kapustkę, a raczej przez moją pracę :(

  12. Ja od 3 dni jestem a raczej staram sie byc na SB.Wczoraj bedac u znajomych nie powstrzymalam sie i zjadlam 5 chipsow :( Nie bedzie latwo bo z silna wola u mnie kiepsko bywa. Poki co wrzuce Wam swietny przepis na kalafiorowa salatke na ktorej ja bym mogla zyc non stop:
    Rozyczki kalafiora sparzyc wrzaca woda i zetrzec na tarce na najdrobniejszych oczkach.Posolic i zostawic na min godzine.Zetrzec jajka ugotowane na twardo i posiekac spora ilosc koperku.Wszystko zalac jogurtem naturalnym bez cukru.Mniam sprobujcie same.

  13. Czy ktos mi moze powiedziec jak to jest z ta herbata bo raz pisze ze nie mozna raz ze mozna.A ja przepadam za herbatami owocowymi i puerh czerwona.

  14. Hejka,

    Juz myślałam, że pomyliłam fora !!!


    CZeść ANETA !!! Super,że jesteś tutaj, więc lecimy z koksikiem :) znaczy z wagi :) buziaczki

    Co do herbaty, to czytałam na forum różne opinie, ale w książce jest napisane, że najlepiej pić zieloną, ziołową, unikać owocowych (a czerwona podobno nie najlepsza w I f. ale to wiem z forum, niektórzy pija też czarną, podobno też się chudnie :) - ja piję zieloną,
    ciężko mi było się do niej przyzwyczaić- ale już jest ok, tzreba ją krótko parzyć.

  15. czytam to forum od jakiegos czasu i chciałabym sie pochwalic moge ?? otóz diete SB zaczełam1 stycznia i do dzisiaj schudłam na tej własnie cudownej diecie 26kg ,szybko i duzo tak chciałam ale zwazywszy na moja wage wyjsciowa tak musialo sie stac zleciala ze mnie woda i pewnie troche tluszczu.........SB to dieta jak najbardziej skuteczna i powiem Wam ze nie przestrzegalam jej rygorystycznie miałam male grzechy a niraz nawet duze ...nie zakonczyłam jeszcze diety dalej walcze.....do diety dodłam jeszcze cwiczenia pilates nie tam zadne skakanki biegi rowerki i nie codzienie i juz zaczynam przypominac człowieka hahahahah co do herbat to ja pije zielona i oczywiscie kawe bo ja naleze do grupy kawoszy .i słodze jedna łyzeczke.....no to chyba tyle

  16. Cześć słysze same pozytywy o tej diecie więć tez sie zdecydowałam zaczynam od jutra :) mam pytanie czy moge przy niej stosowac tabletki wspomagające odchudzanie ?? ?
    Trzymajcie kciuki pozdrawiam :)

  17. No to MARTUŚ jedziemy z koksikiem :) a jakże.
    Zaczęłam od dziś, na lodówce tabelka z dozolonymi i zakazanymi produktami :) Jedyny problem jaki mialam to ...fuj...rozpuszczalna-bezkofeinowa (bez kawy żyć nie mogę ;) ), ale dam radę, 2 tyg. miną szybko ;) a i zielona herbatka mi posmakowała.
    HEJ no no 26 kg, ładna sprawa, oby tak dalej :)
    Pozdrawiam

  18. Aneta, ja pije kawę czasami normalną :) z kofeinką i chudnę :) , minimum co drugi dzień, na przemian z parzoną bezkofeinową, no i plus zielona herb., wody to chyba przez całe życie tyle nie wypilam co w ostatnich 3 tyg. :)

    mi w piątek mija I faza, ale chyba ją przedłużę o tydzień... podobno można


    co do tabletek, to gdzieś natknęłam sięna to,że można stosować chrom, reszty niestety nie wiem jak to z nimi jest naprawdę, ale osobiście nie stosowałabym można nabawić się niedoborów wapnia i magnezu,
    a generalnie przy diecie można stosować multiwitaminy, magnez i wapń


    ja tez mam szafeczkę oklejoną produktami i wskaźnikami :)

  19. Hej Dziewczyny,no to pocieszylyscie mnie z ta herbatka bo zielona z opuncja to pije na okraglo.Nie moge sie tez obyc bez paru pistacji dziennie i czegos slodkiego np ptasiego mleczka.Oczywiscie bez cukru i tluszczu.Dzisiaj odkrylam w Auchan jogurt "Total 0%"tluszczu i cukru i drugi "Rians" podobnie na calkowitym zerze :-) Jedyny minus to troszke kosztuja bo za 170g ponad 4 zl :-/ Zakupilam tez kefir Jogi 0% tluszczu z czego sie bardzo ciesze bo kefirek uwielbiam.Pozdrawiam wszystkie waleczne :-)

  20. kawka jak najbardziej tak i to taka jak lubicie........nie ma znaczenia czy wypijecie kawe czy nie przydiecie to kalorie dostarczane przy posilku sie licza i jedzenie w miare regularnenmój trener powiedział zebym piła kawe zawsze przed wysiłkiem fizycznym wiec jedna filizanka jak najbardziej tak i oslodzona i tak schudniecie naprawde

  21. A ja myslę, że zakaz picia napoi zawierajacych kofeinę w pierwszej fazie, jest celowy i bardzo ważny, wg.mnie w tej fazie chodzi o przygotowanie organizmu do właściwego odchudzania oraz oczyszczenie naszych tłustych cielsk ;) ze złogów. Więc mam zamiar wytrwać bez kawki, herbatki (coli i tak nie pijam) przez te dwa tyg. :)
    Pozdrawiam

  22. Aneta no ok kazdy robi jak chce ,tylko ze ja moge sie juz madrzyc (hihih)tylko dlatego ze przeszłam juz przez to wszystko(i nadal walcze)zobaczysz jak zaczniesz diete ze kawa nie jest jedynym problemem z jakim bedziesz walczyła,dla mnie osobiscie najwiekszym szokiem dla organizmu było wyeliminowanie z menu ziemniaczków chleba (któego nie jem do ej pory zadnego pieczywa)makaronów itd.pierwsze 5 dni byly okropne doslownie zero siły i energi woda utrzymywała mnie przy zyciu(haha)w 1 fazie zleciałam 8kg ale patrzac na moja wage wyjciowa (110kg)to sadze ze zeszła sama woda.Ale do czego daze ,nie mozna zabraniac sobie wszystkiego naprawde bo szybko dopadnie cie deprecha (autopsja) czego rezultatem bedzie rezygnacja z diety.A ile wazysz?

  23. może głupie pytanie ale czy mogę zjeść makrelę w pomidorach :(

    bo mi wygląda, że nieeeeeeee :(

    powiedzcie mi

  24. ZANETTA porady "starych odchudzaczy" są dla mnie bezcenne :)
    Przy wzroście 160cm 66,5kg wagi (zaczynałam od 71kg i te 4,5kg zrzuciłam na Kapuścianej)
    Dla mnie nie ma problemu z brakiem pieczywka, czy też ziemniaczków.Bezkofeinowa też mi posmakowała. Dieta ogólnie jest ok.
    Problemem jest moja praca (zawodowo gotuję) :( i niestety nie sprzyja to odchudzaniu.
    Zaczęłam tyć 6 lat temu (z wagi 50kg do 70kg w pół roku i tak mi zostało. A tu niestety latka lecą i trzeba się wziąć za siebie. :)
    Pozdrawiam

  25. starych odchudzaczy hahaha jezeli tylko ta dieta jest dla ciebie ok i wszystko ci posmakowało to ok .No tak praca moze bycpewnym kłopotem ale i na to jest sposób ......w pracy pewnie wszystkiego musisz smakowac(cholera fajna praca)ale jak wróisz do domu pocwicz troche np.pilates pieknie rzezbi ciało i zmniejsza wszystko co sie da i co najwazniejsze nie jest wymagajacy a pomaga.W necie jest stronka z cwiczeniami ale nie wiem czy moge ja tu reklamowac........Kurcze sory ze to powiem ale 20 kg w pół roku to sporo (ja tez os o tym wiem )ale jak bedziesz sie pilnowała to waga zleci bardzo szybko pozdrawiam

Odpowiedz
Dodaj odpowiedź

Odpowiadasz jako: Gość

mamZdrowie.pl logowanie

Nie masz konta? Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?

Zamknij

mamZdrowie.pl szybka rejestracja

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestrując się akceptujesz Regulamin serwisu.

Zamknij

mamZdrowie.pl przypomnienie hasła

Masz już konto? Zaloguj się

Zamknij