Jak rozpoznać cukrzycę?

  1. Czy stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo oraz w 2 godziny po doustnym obciążeniu glukozą (OGTT) wynoszące odpowiednio 105 mg/di i 130 mg/dl pozwala na rozpoznanie cukrzycy?

  2. Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi, aby rozpoznać cukrzycę, musi być spełnione przynajmniej jedno z następujących kryteriów:

    1) objawy cukrzycy (wielomocz, wzmożone pragnienie, utrata masy ciała) oraz przygodne stężenie glukozy w osoczu > 200 mg/dl,

    2) stężenie glukozy w osoczu na czczo po minimum 8 godzinach niespożywania kalorii (FPG) > 126 mg/ dl,

    3) stężenie glukozy w osoczu po 2 godzinach od obciążenia 75 mg glukozy (2hPG) > 200 mg/dl.

    Hiperglikemię niespełniającą kryteriów rozpoznania cukrzycy określa się jako nieprawidłową glike-mię na czczo (impaired casting glucose - IFG) -FPG 100-125 mg/dl lub upośledzoną tolerancję glukozy (impaired glucose tolerance - IGT) -2hPG 140-199 mg/dl. Zarówno nieprawidłowa gli-kemia na czczo, jak i upośledzona tolerancja glukozy są „stanami przedcukrzycowymi” i stanowią czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy i jej powikłań. W tej grupie chorych zaleca się profilaktykę cukrzycy w postaci modyfikacji stylu życia (zmniejszenie masy ciała, trening fizyczny, itp.) oraz systematyczną kontrolę w celu wczesnego rozpoznania cukrzycy.

  3. [QUOTE=rojek;107459W tej grupie chorych zaleca się profilaktykę cukrzycy w postaci modyfikacji stylu życia (zmniejszenie masy ciała, trening fizyczny, itp.) oraz systematyczną kontrolę w celu wczesnego rozpoznania cukrzycy.

    Zgadzam się z powyższym, chorzy na cukrzycę nie powinni unikać ruchu fizycznego - na stronie insulan.pl znaleźć ciekawe ćwiczenia dla osób z cukrzycą

  4. Witam. Prawdopodobnie cierpie na cukrzycę, przypuszczałem to przez objawy, które znalazłem na tej stronie: http://www.cywilizacyjne.objawy.net/Objawy+cukrzycy - występowały u mnie zmęczenie i senność, potem miałem problemy z oddawaniem moczu, osłanieniem, pogorszonym ogólnym samopoczuciem a przez to również z większym apetytem ;/ teraz chyba myślę że to choroba przyczyniła się do tego że jadłem bez opętania... poszedłem na badania i lekarz sam stwierdził, że to bardzo możliwe i niczego nie wyklucza. Teraz czekam na badania, mają być jutro.. sprawdze wyniki z tym co pisze tutaj, być może bardzo mi pomogłeś tym wpisem... mam nadzieję, że to jakaś anemia chociaż czy coś tego typu. Jak się okaże że to cukrzyca to się załamę. No nic teraz czekamy...

  5. U mojej siostry niedawno zdiagnozowano cukrzycę, całkiem przypadkiem.

  6. Ja się dowiedziałam o ryzyku zachorowania na cukrzyce typu 2 w momencie kiedy wykonałam badanie DNA genetic lab.Dlatego od tamtego momentu zmieniłam swoje nawyki żywieniowe oraz zaczęłam regularnie ćwiczyć.Mam nadzieje,ze w jakimś stopniu uniknę zachorowania.A o badaniu dowiedziałam się ze strony geneticlab.com

  7. Ja mam cukrzycę i jest to choroba z którą można normalnie życ i sobie radzić, wiadomo trzeba zmienić pewne nawyki a pewne w sobie wyrobić ale z czasem to rutyna o której nawet się nie myśli, staram się być na bieżąco z wszystkimi informacjami, czytam szugarfrik z którego wciąż dowiaduję się bardzo dużo nowych rzeczy i tyle

  8. Nie zawsze zmęczenie, czy senność może oznaczać cukrzycę. Spotkałam się też z tym, że przy cukrzycy właśnie występuje bezsenność. Organizmy ludzkie się od siebie różnią, więc pewnie istnieją tzw. "widełki" błędu, gdzie przy tych samych objawach jedna osoba może mieć cukrzycę, a druga nie. O takich typowych i pierwszych objawach, jakie pojawiają się przy cukrzycy można poczytać na stronie: http://benfogamma.info/pierwsze-objawy-cukrzycy/. Jest tam fajnie wszystko szczegółowo opisane, więc jak ktoś podejrzewa u siebie taką chorobę, to warto się z treścią zaznajomić. Szczególnie, że padają też konkretne informacje, jak jej zapobiegać.

  9. Mój tato ma problemy z cukrzycą, czasem konsultuje się z lekarzem online przez serwis http://medivio.pl/ . też na początku nie był pewien czy co cukrzyca, konsultował się właśnie z lekarzem przez internet i wyszło, że niestety cukrzyca, jeszcze robił badania i wszystko się potwierdziło. Generalnie to co jakiś czas przeprowadza take telekonsultacje w różnych sprawach albo zamawia recepty.

  10. Medivio.pl bardzo pomocne jest w takich przypadkach, ja przy problemach z sercem zacząłem korzystać z konsultacji z kardiologiem.

  11. Najlepszym badaniem jest chyba krzywa cukrowa, ale ona też nie daje odpowiedzi na to pytanie w 100%. Jeżeli jednak występują w czasie tego badania przesłanki to zakłada się, że osoba jest chora na cukrzycę.

  12. Ja ostatnio tak profilaktycznie zrobiłam test w domu - na poziom glukozy, był z domowego laboratorium - poziom cukru we krwi mam prawidłowy. Ale warto pamiętać, że regularne badania powinny wykonywać nie tylko osoby chore, ale i zdrowe, a niestety często o tym zapominamy - a z tego co kiedyś czytałam, w naszym kraju ponad milion osób nie wie, że ma cukrzycę... :(

  13. Z tego co wiem u teściowej zaczeło sie właśnie od takiej senności i ocięzałości która sie przeciągała od dłuższego czasu. Przy okazji powiedziałą o tym u lekarza rodzinnego, po czym skierowano ją na badania żeby sprawdziła cukier i okazało sie, że owszem, cukrzyca i to w dosyć zaawansowanym stadium.

  14. dokładnie, trzeba zbadać cukier we krwi

  15. Polecam dr diabetologa w Łodzi. Konkretnie z tego miejsca https://all-med.pl/gabinety/diabetolog/
    Życie z cukrzycą bywa uporczywe, ale ze wszystkim można dać sobie radę. Grunt to dobry specjalista.

  16. Na pewno trzeba zrobić badania które zleci lekarz żeby prawidłowo rozpoznać cukrzycę, a najlepiej zajrzyj na portal www .naturalnieozdrowiu.pl bo tam jest masa porad na temat zdrowia i naturalnych sposobów na różne dolegliwości

  17. Dokładnie, badania to jest absolutna podstawa! Widziałam u siebie w przychodni że w laboratoriach Diagnostyka jest teraz taka akcja Zdrowa Jesień, można tam dostać teraz kupony rabatowe na badania dla osób po 50tce

  18. Potrzebna jest przede wszystkim morfologia i to wyniki np z tygodnia na tydzień robione. Moja teściowa miała podejrzenie cukrzycy i chciała znaleźć dobrego lekarza. Na https://lekarzebezkolejki.pl/diabetolog/gdynia znaleźliśmy listę diabetologów w naszym mieście i mogliśmy od razu poprzez internet zamówić wizytę u niego i to bez kolejek i innych nieprzyjemności. Sprawdź może w Twoim mieście jest też dobry specjalista. Z cukrzycą trzeba iść do lekarza niestety.

  19. Niekoniecznie, w wielu przypadkach badanie powinno się powtórzyć. Tak aby mieć pewność, ze rzeczywiście zostalo wykonane dobrze. Poza tym samodzielna diagnostyka nie jest dobrym rozwiązaniem. Cukrzycę powinien zdiagnozować lekarz diabetolog. Może się okazać, ze nie mamy wcale cukrzycy ale jesteśmy chorzy na przykład na stan przedcukrzycowy, który można spokojnie regulować lekami podawanymi doustnie.

    Poza tym uważam, że warto jest mieć w domu glukometr:
    https://diabetyk24.pl/accu-chek-active-glukometr-roche

    Ktory jak widzicie nie jest drogim urządzeniem. Dzięki temu raz na jakiś czas kontrolnie mozna sobie zbadać poziom cukru na czczo.

Odpowiedz
Dodaj odpowiedź

Odpowiadasz jako: Gość

mamZdrowie.pl logowanie

Nie masz konta? Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?

Zamknij

mamZdrowie.pl szybka rejestracja

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestrując się akceptujesz Regulamin serwisu.

Zamknij

mamZdrowie.pl przypomnienie hasła

Masz już konto? Zaloguj się

Zamknij