Jedz zdrowo - konkurs dietetyczny

  1. Tutaj wpisujemy menu z konkursu dietetycznego:
    http://mamzdrowie.pl/konkurs-dietetyczny/

  2. Przykładowy dzienny jadłospis SMACZNEJ diety:
    ŚNIADANIE:
    - 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski
    Serowy tost francuski (3 porcje)
    - 1 łyżeczka
    startego sera cheddar
    - 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
    - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    - szczypta pieprzu cayenne
    - 3 kromki bagietki, grubości 5 mm
    Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki
    bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej
    stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się
    zrumienią.
    DRUGIE ŚNIADANIE:
    - 3 suszone morele
    OBIAD:
    - szaszłyki z sosem orzechowym
    Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
    - 1
    szklanka orzechów włoskich w kawałkach
    - 2 posiekane cebule dymki
    - 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki
    - 3 łyżki soku cytrynowego
    - 1/4 łyżki mielonego imbiru
    - 450 g chudej wołowiny na pieczeń
    - sól
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - 1 szklanka twarożku
    - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
    Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę,
    bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i
    ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu
    orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane
    talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych
    naczyniach z mięsem i ryżem.
    PODWIECZOREK:
    pomidory z twarożkiem (2 pomidory
    przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim
    wymieszanym ze szczypiorkiem)
    KOLACJA:
    - specjał z salami i szpinakiem
    Specjał z salami i szpinakiem
    Rozgnieć 50 g
    rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw
    gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla.
    Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami
    salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków.
    Przybierz listkiem pietruszki.

  3. kontakt mailowy: michal.dreczka@gmail.com

  4. ŚNIADANIE:
    Chlebek razowy upieczony własnoręcznie z szynką drobiową, pomidorem, ogórkiem, żodkiewką i szczypiorkiem. Szklanka zielonej herbaty.
    Przepis na chlebek:
    4 jaja
    1/4 l maślanki
    2 serki homogenizowane odtłuszczone
    1 szklanka otrębów pszennych
    2 szklanki otrębów owsianych
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1/2 łyżki soli
    1/2 łyżki proszki do pieczenia
    szczypiorek
    Wszystkie składniki dodajemy do siebie, mieszamy (można też zmiksować). Następnie przekładamy do formy (keksowa będzie najlepsza) i pieczemy nieco ponad godzinę w temperaturze 190 stopni. Wychodzi przepyszny chlebek, można go jeść w każdej ilości i nie martwić się o kalorie.
    Dodatki kanapkowe według uznania, jednak nic nie zastąpi świeżych warzyw z ogródka. Do tego zielona herbata - uczucie sytości pozostanie na długo.
    OBIAD:
    Dorsz w ziołach.
    1 cebula
    pęczek świeżych ziół
    4 małe papryczki
    2 czerwone papryki
    700 g fileta z dorsza
    1 cytryna
    sól, pieprz
    Cebulę i zioła drobno posiekać i wymieszać. Wycisnąć sok z jednej cytryny, a następnie rozgrzać piekarni do 200 stopni. Papryczki pokroić na mniejsze kawałki, a paprykę wypatroszyć z gniazd nasiennych. Na foli aluminiowej ułożyć niewielkie filety rybne, ułożyć obok zioła, paprykę i przykryć małymi papryczkami. Najlepsze będą te ostre. Skropić wszystko sokiem z cytryny. Zwinąć folię w papiloty i piec 15 minut. Syty obiad gotowy. :)
    PODWIECZOREK
    Sałatka owocowa i krem waniliowy.
    Sałatka to nic prostszego, jak pokrojone nasze ulubione owoce. Banany, jabłka, morele, śliwki, brzoskwinie, kiwi, anasy - istny raj dla podniebienia i mnóstwo witamin.
    Przepis na mus waniliowy:
    1 l chudego chleba
    100 g słodziku
    1 laska wanilii
    3 żółtka
    1 białko
    Mleko zagotować wraz z laseczką wanilii. Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć laskę wanilii i doprawić słodzikiem. Do schłodzonego mleka dodać żółta i białko. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku około 20 minut w kąpieli wodnej.

    SMACZNEGO!!!!
    email: lovef1@onet.pl

  5. Śniadanie
    Kolorowa frittata
    Składniki: 3 łyżki kukurydzy, pół zielonej papryki, pół czerwonej
    papryki, mała cebulka, łyżka oleju, łyżka masła, 4 jajka, oregano,
    bazylia, sól, pieprz czosnkowy
    Na patelnię wykładamy tłuszcz,
    smażymy posiekaną cebulkę, aż się zeszkli, dodajemy pokrojoną w
    kosteczkę paprykę oraz kukurydzę. Chwilę dusimy, doprawiamy i zalewamy
    roztrzepanymi jajkami. Smażymy na bardzo małym płomieniu, pod
    przykryciem. Patelnię ze zdejmowaną rączką można też wstawić do
    piekarnika, aż się jajka zetną. Frittata świetnie smakuje z małymi
    maślano-czosnkowymi grzankami. (zobacz foto http://pyszotka.blox.pl/2011/08/Kolorowa-frittata.html )
    Obiad
    Kokardki zapiekane z brokułem i oscypkiem
    Składniki: 200 g makaronu kokardki, pól brokuła, 1 średni oscypek
    2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, czosnek, sól, biały pieprz, 100 g tartego sera morskiego
    Makaron
    i brokuł gotujemy w oddzielnych garnkach w osolonej wodzie al dente. Na
    patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy czosnek, pokrojony w kosteczkę
    oscypek makaron oraz brokuł i doprawiamy. Po wystudzeniu łączymy
    wszystko ze startym serem i przekładamy do naczynia żaroodpornego,
    zapiekamy 20-30 min w temp. 180 stopni. Podajemy z białym winem.(zobacz foto http://pyszotka.blox.pl/2011/08/Kokardki-zapiekane-z-brokulem-i-oscypkiem.html )
    Podwieczorek
    Tarta śmietankowo-owocowa
    Składniki: 1 kostka margaryny, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1
    nektarynka, 1/3 szklanki czerwonej porzeczki, 1/3 szklanki agrestu, 150
    ml śmietanki 36%, 2 łyżki miodu, 3 łyżeczki budyniu śmietankowego.
    Zagniatamy
    mąkę z margaryną, jajkiem i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do
    lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do
    formy na tartę, środek dziurkujemy widelcem. Odcięte brzegi urabiamy w
    kulkę i odstawiamy do lodówki (z tego ciasta zrobimy kruszonkę) Formę z
    ciastem wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min temp. 180-190 stopni,
    kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy miód i budyń, wykładamy na ciasto i
    dekorujemy owocami, na koniec kruszonka i pieczemy jeszcze 20-25 min aż
    kruszonka się lekko zrumieni. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem. (zobacz foto http://pyszotka.blox.pl/2011/08/Tarta-smietankowo-owocowa.html
    Kolacja
    Pikantne patisony
    Składniki:3 patisony, 6 pomidorków koktajlowych, 12 marynowanych owoców
    kaparów, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki mąki, sól, olej do smażenia
    Patisony
    myjemy i kroimy w plastry (ok. 1 cm), następnie solimy je i odstawiamy,
    aż puszczą sok. Lekko je osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie
    obtaczamy w mące zmieszanej z ostrą papryką. Smażymy pod przykryciem
    około minuty, a następnie bez przykrycia na złoty kolor. Podajemy z
    pomidorkami koktajlowymi i owocami kaparów.(zobacz foto http://pyszotka.blox.pl/2011/07/Pikantne-patisony.html )
    Smacznego!
    Pozdrawiam
    Kinga
    gukinga@tlen.pl

  6. Przykładowe menu na dietetyczny dzień :)
    ŚNIADANIE:
    Szklanka soku jakbłkowego,
    płatki zborzowe z kawałkami suszonych owoców.
    OBIAD:
    Spaghetti ze sosem
    Składniki:  1 opakowanie Spaghetti, 30 dag mięsa mielonego, łyżka oleju, 1/2 główki cebuli, opakowanie sosu bolonese , trochę czosnku do smaku, sól i pieprz do smaku.
    Sposób przyżądzenia: Drobno pokrojoną cebulę smażyć na wcześniej rozgrzanej patelni z olejem . Mięsco rozdrobnić, a nasptępnie na paletlni podsmażyć. Przełożyć do średniego garnka i polać wodą. Dodać sos wykonany według przepisy na opakowaniu. Resztę przypraw dodać do smaku. Makaraon gotować aż będzie miękki w solonej wodzie. Jak się ugotuje, odcedzić. Położyć na talerz i polać sosem.
    Sałatka malinowa

    Składniki: 4 liście sałaty, 5 sztuk morel, 0.5 szklanki malin, sos chili z limonką 2-3 łyżki, 3 truskawki.
    Sposób przyżądzenia: Umutą sałatkę podrzeć na mniejsze kawalki, ułożyć na talerzu. Malizny, truskawki i morele pokroići wymieszać. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z sałatą, na końcu polewamy sosem.
    PODWIECZOREK :
    Deser jogurtowy.
    Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 5 dag płatków kukurydzianych, rodzynku, herbatniki.
    Sposób przyżądzenia: Jogurt przelać do wysokiej szklanki , dodać rodzynki i płatki. Następnie wymieszać. Na wieszchu rozsyupujemy skruszone herbatniki. Należy podawać mocno schłodzony.
    KOLACJA:
    PLACUSZKI DROŻDŻOWE
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki, 1/2 kostki drożdży, 2 pełne szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki cukru, odrobina soli, banan.
    Sposób przyżądzenia: Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać do mąki. Powoli mieszając dodajemy sól. Masa ma być luźna , jednak gęściejsza niż ciasto na naleśniki. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Banana pokrojonego w cienkie plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Odtsawić na 10 min, po czym usmażyć.
    SMACZNEGO, POZDRAWIAM
    EDYTA.
    xxxedytaxxx@interia.eu


  7. Posiłki muszą dostarczyc nam energii ,przyjemości i nie koniecznie dużo kalorii.
    Śniadanie :
    4 łyżki musli + 1/2 szklanki mleka 0,5 %  1 szklanka soku pomarańczoego
    świezo wyciskany gęsty bez cukru pyszny -zrobienie jego w sokowirówce
    potrwa 2 min .
    Moje musli robię sama jest to przepis na ok 10 sniadań ;
    Składniki
    2 łyzki kandyzowany ananas,
    2 łyzki rodzynki,
    2 łyzki wiórka kokosowe,
    1 szkl płatki owsiane,
    1 szkl płatki kukurydziane,
    2 łyzki orzechy laskowe,
    1/2 szkl otręby
    2 łyżki suszone banany
    Wszystko mieszamy i przechowujemy w pojemniku .
    2 śniadanie
    1 jabłko  lub kilka śliwek
    (unikajmy bananów,winogron  nie są dobre w diecie dużo cukru,kalorii  )
    Obiad
    makaron z buraczkami i kurczakiem
    1/2 szt pierś z kurczaka,
    2 szt buraczki
    natka pietruszki świeża 
    1 szkl makaron kokardki razowy 
    oliwa lub olej 1 łyżeczka
    Kucharek - uniwersalna,
    Sól morska
    sos sojowy
    Buraczki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Pierś z kurczaka lekko solimy solą morską -zawiera jod!! grillujemy na patelni grillowej rozdrabniamy widelcem-kroimy na kawałki  .Makaron
    gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy studzimy . Na patelni na 1 łyżeczce oliwy 
    smażymy-podgrzewamy  pokrojone buraczki i kawałki mięsa ,dodajemy makaron - doprawiamy do smaku
    sosem sojowym  .Ozdabiamy natką pietruszki .Podajemy na ciepło
    W tym daniu mamy dietetyczne miesko z piersi kuczaka,pyszne drowe
    buraczki i makaron razowy .Po tym daniu nie będziemy głodni ok 3-4
    godzin .
    PODWIeczorek 
    Sałatka z melona i arbuza
    Składniki:
    1 kawałek arbuza
    1 kawałek melona
    Kroimy w kosteczkę mieszamy -zajadamy
    owoce słodkie zawierają dużo wody . Jak ktoś jest łasuchem na słodycze to pomoże .
    cherbata zielona lub miętowa zalezy od upodobań
    KOLACJA we dwoje - jezeli zajadasz sama podziekl składniki na pół

    Sałatka z cukini i fasolki z sosem z oliwy
    Składniki:
    1/4 szt cukinie małe, 
    1 szt pomidor
    1/4 szt papryka czerwona,
    1 garść fasolka szparagowa,
    3 łyżki oliwa lub olej,
    1/3 łyżeczki sok z cytryny,
    1/3 łyżeczki miodu prawdziwego,
    pieprz kolorowy ziarnisty świeżo mielony
    Fasolkę szparagową myjemy obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
    Gdy będzie miękka odcedzamy ją studzimy . Układamy na środku półmiska
    .Dookoła układamy plasterki,papryki cukinii i ćwiartki pomidora.Robimy
    sos mieszając najlepiej w słoiczku oliwę ,sok z cytryny i miód
    .Polewamy sałatkę sosem .doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym
    .Ozdabiamy natką pietruszki .Pozostawiamy na 30 min ,żeby sałatka
    przeszła sosem.
    Kolację jemy najpóżniej do godziny 19 !!!!!

  8. Dzień 1
    1 śniadanie
    Płatki fitella z suszonymi truskawkami,
    jogurt pitny Activia, sok porzeczkowy
    2 śniadanie
    Sałatka typu greckiego (pomidor,
    papryka, papryka chili, sałata, cebula, oliwki czarne i zielone, ser feta,
    garść ziaren dyni/słonecznika, oliwa
    Obiad:
    Ryba pieczona w folii aluminiowej,
    brokuły z odrobiną masła
    Podwieczorek:
    Kawałki arbuza
    Kolacja:
    Pieczywko Wasa 3 zboża (17%
    błonnika), serek Camembert (np. Valbon), rzodkiewka, szczypiorek
     
    Dzień 2
    1 śniadanie:
    Garnola nut (Sante), jogurt
    naturalny Activia, sok pomarańczowy świeżo wyciskany
    2 śniadanie:
    Sardynki z puszki w sosie
    pomidorowym, mini tosty pełnoziarniste
    Obiad:
    Fasolka szparagowa zielona i
    żółta, z odrobiną masła, posypana pomidorami suszonymi oraz suszoną papryczka
    chili wraz z garścią ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
    Podwieczorek:
    Winogrona
    Kolacja:
    Pieczywko wasa, pierś drobiowa w plasterkach,
    ogórek zielony
     
    Dzień 3
    1 śniadanie
    jajko na miękko, pieczywko wasa 3
    zboża, sok grejpfrutowy świeżo wyciskany
    2 śniadanie:
    Płatki Fitella naturalne,
    żurawina suszona, jogurt naturalny
    Obiad:
    Kasza jęczmienna, sałatka z
    ogórka kwaszonego, cebulki i oliwy, plasterek schabu pieczonego
    Podwieczorek:
    Kolba kukurydzy
    Kolacja:
    Młoda marchewka gotowana podana z
    zielonym groszkiem i odrobiną masła
     
    Dzień 4
    1 śniadanie
    Pieczywko wasa 3 zboża, masło
    orzechowe Sante (90% orzechów), sok marchwiowy świeżo wyciskany
    2 śniadanie
    Sałatka z tuńczyka z kukurydzą,
    papryką i zielonym ogórkiem (bez dodatku majonezu)
    Obiad:
    Pierś z kurczaka zgrillowana,
    warzywa z grilla (pomidory, cukinia, papryka, cebula itp.)
    Podwieczorek:
    Zmiksowane truskawki mrożone  („lody truskawkowe”)
    Kolacja:
    Sałatka z zielonej sałaty i
    ziaren dyni podana  z oliwą, mini tosty
    pełnoziarniste
     
    Dzień 5
    1 śniadanie:
    Chleb pełnoziarnisty ze śliwkami
    , serek Almette, rzodkiewka, szczypiorek , sok porzeczkowy
    2 śniadanie
    Jagody z jogurtem naturalnym
    Obiad:
    Leczo warzywne bez zasmażki, z
    niewielką ilością chudej wędliny
    Podwieczorek:
    Plasterki jabłka suszonego z
    cynamonem
    Kolacja:
    Bób
     
    Dzień 6
    1 śniadanie:
    Jajecznica ze szczypiorkiem na niewielkiej ilości tłuszczu,
    pieczywko Wasa 3 zboża, sok jabłkowy świeżo wyciskany
    2 śniadanie:
    Mieszanka studencka (bakalie)
    Obiad:
    Ryba z grilla z pieczarkami, ogórki małosolne
    Podwieczorek:
    Gruszka
    Kolacja:
    Sałatka z pomidorów, kukurydzy z puszki i papryki podana z
    jogurtem naturalnym i garścią ziaren (dynia, słonecznik)
     
    Dzień 7
    1 śniadanie:
    Owsianka, sok pomarańczowy świeżo wyciskany
    2 śniadanie:
    Sałatka z owoców (kawałki ananasa, banana, brzoskwini,
    winogrona) podana z jogurtem naturalnym Activia
    Obiad:
    Ryba po grecku (filety rybne opiekane bez tłuszczu i bez
    panierki)
    Podwieczorek:
    Maliny
    Kolacja:
    Warzywa z patelni posypane garścią ziaren (dynia,
    słonecznik, sezam)

  9. 7-dniowy jadłospis podkręcający metabolizm 
    Wbrew wszystkim dietom-cud jedzenie jak słowik czy koliberek nie poprawia ani wyglądu ani metabolizmu ;) . Owszem chudniemy szybko, ale tracimy głównie wodę. Efekt jojo wliczony jest w takie eksperymenty niczym niechciany gratis. Dlatego jeśli chcesz być zdrowa i piękna -dawaj swojemu ciału wszystko to czego mu potrzeba :) .  A ono się odwdzięczy zdrowiem, dobrym samopoczuciem i olśniewającym wyglądem. 
    Poniedziałek: 
    Śniadanie
    owsianka na mleku (5 łyżek płatków jak najmniej przetworzonych ), łyżka zarodków pszennych, garść owoców jagodowych (maliny, jeżyny, truskawki do wyboru), zielona herbata
    2 Śniadanie
    Bułka pełnoziarnista ze słonecznikową posypką z szynką, plastrem żółtego sera, sałatą i pomidorem
    Obiad
    Zupa ogórkowa
    50g brązowego ryżu, grillowana pierś z indyka, bukiet surówek (marchewka z jabłkiem, czerwona kapusta, porowa)
    Podwieczorek
    jogurt naturalny z łyżeczką miodu i garść orzechów (niesolone, do wyboru nerkowce, pistacje, orzechy włoskie)
    Kolacja
    serek wiejski z papryką i cebulką
    Wtorek
    Śniadanie
    jajecznica na parze z szynką i pomidorami, jabłko, herbata owocowa
    2 Śniadanie
    Kanapki z chleba graham z pastą z makreli (pasta domowej roboty), sałata z sosem vinegret
    Obiad
    Zupa jarzynowa
    Tortilla z warzywami, serem i pieczonymi kawałkami piersi z kurczaka
    Podwieczorek
    Pełnoziarnista muffinka z pestkami słonecznika i dyni, sok warzywny
    Kolacja
    ser biały z jogurtem, odrobiną miodu i cynamonem
    Środa 
    Śniadanie:
    Miseczka płatków granola, jogurt, mango, zielona herbata
    2 Śniadanie
    Sałatka z pełnoziastnistego ryżu, jajka, tuńczyka i papryki (plus odrobina majonezu), domowa lemoniada
    Obiad
    Zupa pomidorowa 
    Purre ziemniaczane, jednominutowy stek wołowy, mizeria
    Podwieczorek
    Serek homogenizowany, garść orzechów, jabłko
    Kolacja
    Sałatka caprese (mozzarella, pomidory, oliwa, ocet modeński, przyprawy)
    Czwartek: 
    Śniadanie
    Omlet z jaj, mleka i mąki,  banan, czerwona herbata
    2 Śniadanie
    Mix sałat z kurczakiem, warzywami, sosem czosnkowym i domowymi grzankami
    Obiad
    Barszcz ukraiński
    Zapiekanka makaronowa (makaron pełnoziarnisty) z szynką, pieczarkami i beszamelem
    Podwieczorek
    Kawałek dietetycznego ciasta marchewkowego z ananasem i orzechami
    Kolacja
    Serek wiejski ze szczypiorkiem podany z kawałku czerwonej papryki
    Piątek 
    Śniadanie
    Owsianka na mleku, suszone morele, pestki dyni, dorodna pomarańcza
    2 Śniadanie
    Bułeczka grahamka z plastrami wędzonego łososia, sałatą i sosem jogurtowo-majonezowym, sok pomidorowy
    Obiad
    Zupa owocowa
    Risotto z krewetkami koktajlowymi i warzywami
    Podwieczorek
    Jogurt narutalny z dużą porcją orzechów, jabłko
    Kolacja
    Sałatka grecka
    Sobota


    Śniadanie
    Tosty pełnoziarniste z masłem orzechowym, kakao, nektarynka
    2 Śniadanie
    Kasza manna na mleku z musem owocowym, Herbata
    Obiad
    Zupa cebulowa z grzankami i białym winem
    Makaron z sosem bolońskim (przygotowany samodzielnie z pomidorów i chudego mięsa)
    Podwieczorek
    Serek homogenizowany, pestki słonecznika, Sok z pomarańczy
    Kolacja
    Pasta z twarogu, jajek i szczypiorku
    Niedziela 
    Śniadanie:
    Kaszka kukurydziana na mleku, Kakao, Gruszka
    2 Śniadanie
    Bułka z amarantusem, szynką, serem, pomidorem i sałatą
    Obiad
    Domowy chudy rosół
    Kasza gryczana, pieczona bez tłuszczu polędwiczka wieprzowa, bukiet surówek (z kwaszonych ogórków, z pomidorów, z kapusty)
    Podwieczorek
    Kawałek sernika
    Kolacja
    2 kotlety jajeczne w passacie z pomidorów

  10. Przykładowe menu na jeden dzień :
    ŚNIADANIE :
    Musli z owocami .  Małe jabłko.
    DRUGIE ŚNIADANIE:
    Jabłko  bądź nie duża mandarynkę.
    OBIAD:

    Składniki

    SKŁADNIKI:

    400g miąższu dyni,

    duże jajko,

    2 łyżki masła,

    czubata szkl. mąki,

    2 łyżeczki imbiru,

    sól, pieprz,

    olej


    Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko utrzeć z masłem, dodać
    dynię, mąkę, imbir, sól i pieprz. Dodać ubite białko, delikatnie
    wymieszać. Kłaść łyżką na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano.  (PRZEPIS ZE STRONY : http://przepisy.net/racuchy-z-dyni-1/ ).


    KOLACJA:
     
    SAŁATKA OWOCOWA:
    10 DAG TRUSKAWEK
    15 DAG MANDARYNEK
    20 DAG KIWI
    20 DAG MALIN
    6 DAG BORUWEK

    SPOSÓB PRZYŻĄDZENIA: Pokroić, wymieszać. Podoawać w salaterkach .


    SMACZNEGO

    Mój e-mail koza1394@interia.pl

Odpowiedz
Dodaj odpowiedź

Więcej opcji

Odpowiadasz jako: Gość

mamZdrowie.pl logowanie

Nie masz konta? Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?

Zamknij

mamZdrowie.pl szybka rejestracja

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestrując się akceptujesz Regulamin serwisu.

Zamknij

mamZdrowie.pl przypomnienie hasła

Masz już konto? Zaloguj się

Zamknij