Uczulenie na gluten przyczyny

  1. Ostatnio zostało u mnie rozpoznane uczulenie na gluten. Orientujecie się jakie są jego przyczyny?

  2. W zasadzie to nie wiadomo jaka jest dokłądna przyczyna alergii na gluten. Podobni bywa z innymi typami alergii. Poczytaj sobie o tym tutaj
    https://bezgluten.pl/pl.uczulenie_na_gluten_cechy_przyczyny_i_objawy.html
    Jeśli chodzi o leczenie to nie jest ono skomplikowane. Powinnaś po prostu wyeliminować produkty, które mają w składzie gluten.Są to głównie:
    makarony,
    - pieczywo,
    - kasza,
    - płatki śniadaniowe,
    - musli,
    - kruche ciasteczka,
    - herbatniki,
    - wafelki,
    - zupki,
    - kawa zbożowa,
    - niektóre sosy,
    - słodycze,
    - mięso mielone,
    - wędliny,
    - ketchupy.

  3. Tak jak pisze mój przedmówca - z przyczynami nigdy nic nie wiadomo. Trzeba tylko wiedzieć, jak postępować w przypadku takiej alergii. O diecie bezglutenowej poczytacie sobie sporo w internecie na stronach takich jak https://sanoglutenfree.pl/content/17-dieta-bezglutenowa . Warto wiedzieć, co można jeść, a czego lepiej nie.

Odpowiedz
Dodaj odpowiedź

Więcej opcji

Odpowiadasz jako: Gość

mamZdrowie.pl logowanie

Nie masz konta? Zarejestruj się

Zapomniałeś hasła?

Zamknij

mamZdrowie.pl szybka rejestracja

Masz już konto? Zaloguj się

Rejestrując się akceptujesz Regulamin serwisu.

Zamknij

mamZdrowie.pl przypomnienie hasła

Masz już konto? Zaloguj się

Zamknij