Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Gastroskopia

Jej największą zaletą jest możliwość dokładnego zbadania górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dzięki gastroskopii istnieje szansa na wczesną diagnozę niebezpiecznych chorób, które mogą zagrażać naszemu życiu.

Czym jest gastroskopia?

Gastroskopia to wykonywane przez lekarzy badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest ono wykonywane za pomocą gastroskopu – rurki zakończonej kamerą, której średnica wynosi zaledwie 10 mm. Dzięki temu przyrządowi możliwe jest pobranie wycinków poszczególnych narządów, zrobienie wymazu czy usunięcie polipów. Podczas gastroskopii wykonuje się również test na obecność bakterii, która wywołuje zapalenie lub wrzody żołądka i dwunastnicy.

Na czym polega badanie?

Na początku lekarz lub pielęgniarka znieczula gardło, rozpylając na jego tylną ścianę roztwór, który należy przełknąć. Nie jest to przyjemne, ale dzięki temu zmniejsza się odruch wymiotny i badanie jest łatwiejsze do przeprowadzenia. W niektórych ośrodkach przed badaniem stosuje się także środki przeciwbólowe i uspokajające.

Kolejnym krokiem jest położenie się na leżance, na lewym boku. Zębami zagryzamy plastikowy ustnik, przyginając głowę do klatki piersiowej. Jest to bardzo ważne, bowiem podczas badania ślina musi wyciekać kącikiem ust do podstawionej miseczki – w innym wypadku może wywołać kaszel. Moment wprowadzenia gastroskopu do przełyku jest najbardziej nieprzyjemny. Pacjenci niekiedy krztuszą się, mają odruch wymiotny i wrażenie silnej duszności. Złagodzenie tych objawów jest możliwe dzięki spokojnemu, głębokiemu oddychaniu.

Po wprowadzeniu gastroskopu do przewodu pokarmowego, lekarz dokładnie ogląda kolejno przełyk, wpust (połączenie przełyku i żołądka), cały żołądek, odźwiernik (połączenie żołądka i dwunastnicy) oraz dwunastnicę. Oceniany jest też wygląd błony śluzowej, elastyczność ścian. Zwraca się uwagę na obecność owrzodzeń, nadżerek, polipów, guzów, przepukliny i zniekształceń. Niekiedy lekarz znajduje i wydobywa także ciała obce, np. pestki owoców lub ości.

Po gastroskopii pacjent przez godzinę nie powinien jeść i pić, ponieważ przez znieczulone gardło może się zakrztusić.

Badanie – pobieranie wycinków, usuwanie polipów

Jeżeli lekarz zdecyduje się na pobranie wycinków narządów, robi to za pomocą malutkich kleszczyków. Skubią one powierzchnię błony śluzowej, pobierając przy tym niewielkie próbki do badań. Zabieg ten jest dla pacjenta bezbolesny, bowiem pobierany materiał jest wielkości zaledwie ziarenka ryżu.

W trakcie badania możliwe jest także tamowanie krwawienia z wrzodów oraz usuwanie polipów osiadłych w żołądku. Robi się to poprzez wprowadzenie do kanału giętkiej drucianej pętli, którą zarzuca się jak lasso na wystający polip. Po jego uchwyceniu przepuszcza się przez pętlę prąd, powodując jego odcięcie i jednoczesne zapobieganie nadmiernemu krwawieniu. Zabieg ten jest bezbolesny.

Jak przygotować się do badania?

Przed gastroskopią pacjent musi być na czczo (powinien spożyć ostatni posiłek poprzedniego dnia wieczorem i w dniu badania nic nie jeść i nic nie pić). Na badanie powinno się przyjść ze skierowaniem, ale i bez niego lekarz wykonujący gastroskopię może podjąć decyzję o rozpoczęciu zabiegu. Jeśli badany ma protezy zębowe, powinien je wyjąć.

W jakim celu przeprowadza się badanie?

Dzięki gastroskopii lekarz może zobaczyć prawie w całości powierzchnię przełyku, żołądka i dwunastnicy, pobrać wycinki tych narządów oraz obserwować zachodzące w nich zmiany. W trakcie badania dodatkowo może usuwać polipy i tamować krwawienia z wrzodów, naczyń i nadżerek, co umożliwia uniknięcie ryzykownego i obciążającego zabiegu chirurgicznego. Dzięki gastroskopii u wielu ludzi wykryto dostatecznie wcześnie zmiany nowotworowe, które można było zoperować.

Wskazania do przeprowadzenia badania:

  • Bóle w górnej części brzucha,
  • Bóle w nadbrzuszu
  • Podejrzenie choroby wrzodowej
  • Powikłania spowodowane choroba wrzodową
  • Diagnostyka chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego (np. nowotwór)

Przeciwwskazania i możliwe powikłania

Gastroskopia jest badaniem inwazyjnym. Oznacza to, że narusza ciągłość tkanek i wykonuje pewne zabiegi w organizmie człowieka. W związku z tym zawsze istnieje możliwość powikłań, choć ich liczba zmniejsza się z każdym rokiem (ze względu na coraz lepszy sprzęt i większe umiejętności badających lekarzy).

Najczęstszym powikłaniem w polskich warunkach jest możliwość przeniesienia wirusów zapalenia wątroby, bardzo opornych na środki dezynfekcyjne. Dlatego przed przystąpieniem do gastroskopii wymaga się od pacjenta aktualnego badania, świadczącego o braku zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C.

Do teoretycznie możliwych powikłań należy także przebicie przewodu pokarmowego, krwawienie lub wystąpienie innej choroby (np. zawału serca) wywołanej stresem w czasie zabiegu. Z tego powodu przeciwwskazaniem do przeprowadzenia gastroskopii są ciężkie choroby serca, układu oddechowego i zaburzenia krzepnięcia.

Zalety gastroskopii

Badanie gastroskopowe jest niebolesne, trwa krótko, można je wykonywać u dzieci, kobiet w ciąży i osób w starszym wieku. Dodatkowo można je powtarzać, nie martwiąc się o skutki uboczne. Gastroskopia pozwala na wczesne wykrycie zmian nowotworowych, a więc umożliwia ich skuteczne leczenie.

Cena badania

Gastroskopię można wykonać w większości przychodni specjalistycznych, w niektórych gabinetach prywatnych i w szpitalach. Jeśli chcemy przeprowadzić ją bez skierowania, koszt badania wynosi średnio od 40 do 60 zł. Jednak musimy pamiętać, że górna granica może być znacznie wyższa – wszystko zależy od miejsca i osoby przeprowadzającej gastroskopię.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Aldona (Gość)

    Prawie tydzień temu miałam wykonaną gastroskopię.Do dzisiaj bardzo boli mnie miejsce wpustu do żołądka.Lekarz stwierdził,że w czasie wprowadzania gastroskou nastapił skurcz i trochę na siłę wprowadził gastroskop.Po badaniu okazało się,że mam grzybicę przełyku,i nic więcej.Co robić z tym bulem?