Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Głóg - waleriana serca

Głóg z racji swego leczniczego działania w chorobach serca nazywany jest często "walerianą serca". Jego właściwości lecznicze znane już były w starożytności, leczono nim głównie podagrę. Dopiero w w wieku XVII odkryto jego właściwości lecznicze przy zaburzeniach krążenia i ciśnieniu tętniczym.

Charakterystyka

Głóg jest krzewem o ciernistych gałęziach, białych kwiatach i czerwonych owocach. Dorasta do wysokości kilku metrów. Możemy go spotkać na brzegach lasów, w zaroślach, często też uprawiany jest w ogrodach jako żywopłot. Dojrzałe owoce zbieramy jesienią - wrzesień, październik. Po zebraniu należy oddzielić niedojrzałe i zepsute, oderwać szypułki. Suszymy na powietrzu lub w specjalnych suszarniach.

Najważniejszym składnikiem są heterozydy flawonoidowe - kwercetyna, witeksyna i inne, następnie związki trójterpenowe, purynowe, aminy, garbniki. Dzięki nim głóg działa rozkurczająco, nasercowo, moczopędnie i uspokajająco.

Zastosowanie

Ze względu na działanie nasercowe szczególnie polecany jest u osób w podeszłym wieku, przy kołataniu serca. Jest bardzo cennym lekiem w chorobach serca, w miażdżycy (sklerozie), nadciśnieniu, bezsenności, nadmiernej pobudliwości nerwowej. Napary z głogu pomocne są również przy dolegliwościach reumatycznych - bóle mięśniowe i stawowe. Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Należy ją stosować ściśle według wskazówek lekarza. Również leczenie innymi preparatami z głogu powinno być prowadzone pod kierunkiem lekarza.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość