Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Gorzka czekolada dobra na serce

Aż o jedną trzecią zmniejsza się ryzyko niewydolności serca u osób, które zjadają 1-2 kostki gorzkiej czekolady miesięcznie - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie na łamach pisma "Circulation Heart Failure".

Badania nad dobroczynnym wpływem gorzkiej czekolady na ludzkie serce trwały przez dziewięć lat. Poddano im 32 tys. szwedzkich kobiet w średnim i starszym wieku (od 48 do 83 lat). Wyniki w tej grupie wykazały, że panie, które zjadały od 19 do 30 gram czekolady w tygodniu miały o 32 proc. niższe ryzyko hospitalizacji i zgonu z powodu niewydolności serca w porównaniu z tymi, które nie spożywały jej wcale. Jedna lub trzy porcje czekolady w miesiącu obniżały to ryzyko o 26 proc. Jednak u kobiet, które jadły czekoladę codziennie ten wskaźnik korzyści nie szedł w górę.

Prawdopodobnie wynika to z wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów, a także kaloryczności czekolady, której codzienne spożywanie może doprowadzić do otyłości i związanych z nią chorób - nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca i zawału.

Aby poprawić swoje zdrowie zjadajmy więc czekoladę, ale koniecznie gorzką (min. zawartość kakao to 30% w suchej masie) i w umiarkowanych ilościach.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość