Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Gotuj marchewkę tylko w całości!

Posiekana marchewka przed jej ugotowaniem traci swoje właściwości i o 25 procent mniej skutecznie chroni nas przed rakiem.

Według najnowszych badań naukowców ze szkoły rolnictwa i żywności w Newcastle, siekanie marchewki, a następnie jej gotowanie nie jest zalecane, jeśli chcemy zachować dobre właściwości marchewki i jej pozytywne działanie na nasze zdrowie.

Marchew zawiera ogromne ilości karotenoidów, które są zamieniane na witaminę A w naszym organizmie. Są one również doskonałym źródłem antyoksydantów.

Zespół przeprowadził również badania smaku na blisko 100 wolontariuszach. Porównano smak marchewki krojonej przed gotowaniem i po. Więcej niż 80 procent stwierdziło, że marchew gotowana w całości smakuje lepiej.

Wykorzystajmy ten prosty trik w trosce o jeszcze lepsze zdrowie.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość