Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Gruszki - pyszne i zdrowe

Gruszki znane były już w czasach prehistorycznych, a najdawniejsze wzmianki o nich pochodzą z Odyssei Homera. Pisarz był wielkim smakoszem tych owoców. Po Grekach przyszedł czas na Rzymian, którzy ulegli smakowi tego owocu i grusza stała się ozdobą ogrodów Juliusza Cezara.

Samo zdrowie

Gruszki są bogate w witaminy i minerały. Zawarta w nich witamina C jest silnym utleniaczem wspomagającym walkę organizmu z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Gruszki zawierają cenne minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, chlor, żelazo, cynk, miedź, jod oraz kwas jabłkowy i pektyny. Cenny jest zwłaszcza potas, który oddziałuje na układ krwionośny. Dzięki niemu gruszki pomagają regulować ciśnienie krwi, dlatego też są wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Owoce gruszy ze względu na dużą zawartość wody mają właściwości moczopędne. Dlatego też, zaleca się ich jedzenie osobom cierpiącym na zapalenie dróg moczowych czy kamicę nerkową. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi wspomagają pracę jelit, regulują częstotliwość wypróżnień i zwiększają masę stolca. Gruszki działają zasadotwórczo na organizm człowieka, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu kwasicy. Zalecane są więc miłośnikom potraw mięsnych i nabiału. Bardzo zdrowy jest kompot z suszu, który nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale też dzięki właściwościom przeciwgorączkowym jest bardzo pomocny przy przeziębieniach przebiegających z wysoka temperaturą i kaszlem.

Uwaga na cukry

Gruszki charakteryzują się dużą zawartością cukrów prostych. Mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Nie są więc wskazane dla chorych na cukrzycę.

Coś na słodko

Z gruszek możemy przyrządzać pyszne desery i piec ciasta. Znany jest wykwintny francuski deser "Piękna Helena" - gotuje się całe gruszki w syropie i podaje z sosem waniliowym lub czekoladowym. Możemy też robić z nich marynaty, kompoty, napoje. Na dżemy i konfitury nadają się odmiany zawierające mniej wody. Gruszki to także doskonały dodatek do ciast, deserów, dań mięsnych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość