Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Hedonizm skraca życie

Czy to możliwe, aby drobne przyjemności, których sobie nie odmawiamy, mogły wpłynąć na długość naszego życia? Brytyjscy eksperci z charytatywnej organizacji Cancer Research przekonują, że tak. Według ich badań hedonistyczny tryb życia i uleganie pokusom, prowadzi często do chorób nowotworowych.

Palenie, picie zbyt dużych ilości alkoholu, objadanie się słodyczami i produktami smacznymi, ale często przy tym ciężkostrawnymi, to tylko nieliczne przyjemności, których tak trudno sobie odmówić. Zestresowani pracą, obciążeni nadmierną ilością obowiązków, szukamy chwili relaksu. Niestety, nie tędy droga. Niezdrowy tryb życia to częsta przyczyna zachorowań na raka, co w swoich badań dowodzą brytyjscy eksperci z charytatywnej organizacji Cancer Research.

Ich raport o stanie zdrowia bogatej części społeczeństwa, którą stać na codzienne przyjemności w postaci "dobrego" jedzenia i picia, ukazuje zastraszające wyniki.

Wyniki raportu

  • Blisko o jedną czwartą zwiększyły się w ostatnich dziesięciu latach przypadki raka jamy ustnej, który kojarzony jest z paleniem i piciem.

  • Prawie o połowę, w tym samym okresie, wzrosła liczba zachorowań na złośliwego i bardzo trudnego do wyleczenia czerniaka, który w dużej mierze wynika ze zbyt częstych kąpieli słonecznych i opalania w solarium.

  • U osób otyłych i palaczy odnotowano wzrost zachorowań na raka nerek.

  • Na raka macicy, w okresie ostatniego dziesięciolecia zachorowało o ok. 20 proc. kobiet więcej niż przed 1995 rokiem. W większości były to kobiety z nadwagą.

  • Według raportu otyłość zwiększa także ryzyko raka jelita grubego, woreczka żółciowego, trzustki, a także piersi, których liczba również w ostatnich latach sukcesywnie wzrasta.

Jaki należałoby wyciągnąć z tego wniosek? Nie pij, nie pal, zrezygnuj z fast foodów i ciężkostrawnych potraw, unikaj nadmiernego opalania i spędzania długich godzin przed telewizorem. Nasze zdrowie leży w naszych rękach i w trybie życia, jaki prowadzimy. Zarobione ciężko pięniądze wydawajmy na przyjemności, które nam życie przedłużą, a nie skrócą: na zdrowe, lekkostrawne jedzenie, ciekawą formę aktywności fizycznej, podróże... Są też w naszym życiu przyjemności, które wcale nie kosztują wiele, a są bezcenne. To czas z najbliższymi, rodziną, przyjaciółmi... Oni są często najlepszym lekarstwem na stres i życiowe trudności.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. n. (Gość)

    Hedonizm, wg starozytnej definicji, polega na trosce o zycie,zrodle przyjemnosci.

  2. APPLY (Gość)

    Ciężko jest odmówić sobie przyjemności, ale im częściej odmawiamy tym stajemy się bardziej na nie odporni. Więc to dosyć przyszłościowe.

  3. monika_b

    Poniżej lista 12 najgroźniejszych substancji- w późniejszych odcinkach przedstawię wszystkie pokolei, tak by każdy miał świadomość tego z czym ma do czynienia i jakie są skutki ich spożywania.

    1. Azotan (V) sodu (NaNo3) -symbol E251 na opakowaniach, powszechnie stosowany jako konserwant, barwnik (dzięki nim wędliny mają różowo-czerwony / zachęcający do zjedzenia kolor) i substancja nadająca aromat wędlinom i mięsie. Szczególnie powszechnie stosowany w produkcji; salami, pepperoni, parówek, bekonu, szynki, polędwicy, ryb wędzonych, wędzonych kiełbas etc. Pod wpływem temperatury – podczas grilowania lub pieczenia w/w produktów zawierających tą substancje dochodzi o powstania rakotwórczych związków przenikających do naszego organizmu.

    2. BHT (E321-Butylohydroksytoluen ) i BHA (E320-Butylohydroksyanizol ) - używany szczególnie w produkcji olejów roślinnych oraz produktów/ żywności przetworzonej takiej jak chipsy, krakersy, biszkopty, płatki śniadaniowe, ale również powszechnie stosowany w produkcji gum do żucia.

    3. Propyl Gallate -kolejny konserwant często używany w połączeniu z BHT i BHA do zapobiegania tzw. “jęłczeniu tłuszczów”, szczególnie przydatny w produkcji żywności przetworzonej posiadającej kilkumiesięczne lub kilkuletnie daty ważności do spożycia. Używany do produkcji: gum do żucia, mięsa/ wędlin, kostek rosołowych, chipsów etc.

    4. MSG – MONOSODIUM GLUTAMATE ( glutaminian sodu) – w skrócie ta substancja jest używana jako konserwant żywności nadający lepszy aromat przygotowywanym potrawom- powszechny w zupkach w proszku, kostkach rosołowych, dressingach i deepach, mrożonych przystawkach- szczególnie łatwe/ szybkie potrawy na patalenię/ do pieca, przetworzonym mięsie- pasztety, mielonki, tuszki etc

    5. Tłuszcze trans – (właściwa nazwa to izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem. Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Tłuszcze trans są obecne w margarynach, chipsach, chrupkach, słonych przekąskach, ciastkach, biszkoptach, krakersach, fast food etc.
    źródło:http://amigdalina.com.pl/?p=635

  4. przyszly kucharz (Gość)

    Dzisiaj nie ma zdrowej zywnosci... jest tylko mniej lub wiecej toksyczna...