Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Hibiskus - dla smaku i zdrowia

Herbata z hibiskusa prawdopodobnie pochodzi z Malezji i Indii. Znana jest pod wieloma nazwami - ketmia, malwa sudańska, ketmia szczawiowa, roselle, karkade. Obecnie hibiskus najbardziej rozpowszechniony jest w rejonach Morza Śródziemnego i pije się go dla orzeźwienia i zdrowia.

Hibiskus znany był już za czasów faraonów i do dziś tradycyjnie pije go w Egipcie oraz innych krajach Afryki Północnej. Największymi potentatami hibiskusa są: Sudan, Egipt, Tajlandia i Chiny. A najwięcej tej rośliny kupują Niemcy i Stany Zjednoczone. Roślina ta nasycona jest wieloma dobroczynnymi substancjami. Zawarte są w niej antocyjany, polifenole i flawonoidy - związki zachowujące młodość i chroniące przed wieloma chorobami. Zawierają też sporo witaminy C oraz kwasów organicznych - hibiskusowy, cytrynowy i jabłkowy. Najcenniejsze zawarte są w kielichach kwiatowych.

Liście z kolei bogate są w karoteny, sterole i błonnik. Korzenie zawierają saponiny, a nasiona prócz błonnika, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci oleju.

Wartości lecznicze

Badania naukowe wykazały, że otrzymywane z hibiskusa ekstrakty obniżają ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u osób z umiarkowanych nadciśnieniem. Pomaga również w walce o prawidłową ilość cholesterolu w organizmie. Wyciągi z suszonych kwiatów hibiskusa chronią wątrobę. Główną rolę odgrywają tutaj polifenole, które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do niszczenia komórek wątrobowych. Zawarte w kwiatach antocyjaniny chronią przed rozwojem komórek nowotworowych.

Hibiskus działa też przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco i zwiększa zdolności pamięciowe. Dzięki dużej ilości witaminy C stosowany jest w przeziębieniach oraz w profilaktyce w okresach obniżenia odporności. Prowadzone badania nad wartościami hibiskusa wskazują, że roślina ta może być ważną substancja wspomagającą odchudzanie oraz terapię przeciwcukrzycową. Hibiskus ma możliwość hamowania enzymu amylazy w przewodzie pokarmowym. Brak tego enzymu hamuje proces trawienia węglowodanów, co byłoby zbawieniem dla łasuchów.

Zastosowanie w kuchni

Z hibiskusa można przygotowywać wina, soli, syropy, dżemy, galaretki, lody, ciastka puddingi, a także aromatyzować nim masło, sosy i desery. Liście zjada się w postaci sałatek, dodaje do warzyw lub mięsa. Prażone nasiona stanowiły substytut kawy, a świeże podstawę do przyrządzania zup i sosów.

Zastosowanie w kosmetyce

Hibiskus dzięki swoim wartościom i zawartym w nim flawonach działa ujędrniająco, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych w skórze. dzięki czemu chroni przed powstawaniem pajączków. Hibiskus, dzięki antyoksydacyjnej mocy, może też w znacznym stopniu przyczynić się do zmniejszenia substancji konserwujących w kremach, maściach czy emulsjach. Wyciągi z hibiskusa są również jednym z najlepszych przeciwutleniaczy naturalnych. Dodane do preparatów pielęgnacyjnych mają działanie łagodzące i zmiękczające. Natomiast kwasy organiczne są najlepszymi naturalnymi środkami złuszczającymi stosowanymi w peelingach. Olej z hibiskusa może mieć również zastosowanie w walce z cellulitem. Jest też bardzo dobrym naturalnym samoopalaczem.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość