Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Hiperglikemia

Hiperglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi na czczo jest wyższe niż 110mg%, a po posiłku przekracza 160mg%.

Najczęstszym powodem nietolerancji glukozy jest niezdiagnozowana lub zbagatelizowana cukrzyca, a za podwyższony poziom cukru może wtedy bezpośrednio odpowiadać niedobór insuliny, insulinooporność, przejadanie się, niedostateczna aktywność fizyczna, jak również urazy i zabiegi chirurgiczne.

Główne objawy hiperglikemii to:

  • silne pragnienie i suchość w ustach,
  • częstomocz,
  • ból brzucha,
  • mdłości i wymioty,
  • nadmierna senność.

Hiperglikemia wymaga natychmiastowego wstrzyknięcie insuliny i wyrównania gospodarki wodno-elektrolitowej. Diabetycy mogą jej zapobiegać przestrzegając wytycznych dietetycznych, regularnie przyjmując leki i prowadząc aktywny tryb życia.

Często występująca hiperglikemia uszkadza naczynia krwionośne, w konsekwencji prowadząc m.in. do choroby wieńcowej, upośledzenia narządu wzroku, neuropatii, zaburzeń pracy nerek i zespołu stopy cukrzycowej. Długotrwały brak insuliny może doprowadzić do śpiączki cukrzycowej.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość