Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Hiperkalcemia

Hiperkalcemia to stan podwyższonego poziomu wapnia we krwi. Prawidłowe stężenie wapnia w surowicy wynosi 2,25-2,65 mmol/l, co stanowi zaledwie 1% całkowitej ilości wapnia w organizmie ludzkim (reszta znajduje się w kościach).

W niemal 90% przypadków za hiperkalcemię odpowiada pierwotna nadczynność przytarczyc lub choroba nowotworowa. Inne, rzadsze przyczyny to m.in. rodzinna hiperkalcemia hipokalciuryczna, przedawkowanie witaminy D, sarkoidoza, zatrucie glinem, długotrwałe stosowanie diuretykiów tiazydowych i nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu.

Łagodna hiperkalcemia zwykle nie daje objawów. Cięższe formy charakteryzują się zaburzeniami ze strony centralnego układu nerwowego (bóle głowy, apatia, depresja, zaburzenia koncentracji, senność), dysfunkcjami nerek (wielomocz, kamica, niewydolność nerek), dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (brak łaknienia, nudności, wymioty, zaparcia, zapalenie trzustki) oraz znacznym osłabieniem siły mięśniowej.

Podstawa terapii jest leczenie choroby podstawowej. Dąży się do zwiększenia wydalania wapnia przez nerki poprzez obfite nawadnianie i stosowanie leków moczopędnych oraz zmniejszenie mobilizacji z kości i wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego.

Aleksandra Banasik

Tematy: wapń

12 produktów, które niszczą
tłuszcz na brzuchu, a ty chudniesz!
Ebook: 12 produktów, które niszczą tłuszcz na brzuchu

Odkryj potrawy dzięki którym schudniesz! Pobierz ebook z opisem tych magicznych produktów i praktycznymi przepisami kulinarnymi z ich zastosowaniem.

Pobierz dzisiaj za darmo:

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość