Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Hormon obżarstwa - uzależnienie od jedzenia

Hormon obżarstwa istnieje. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwerystetu Stanu Teksas w Dallas przeprowadzili badania, w których wykazują, że hormon głodu o nazwie – grelina wzmacnia uczucie przyjemności związane z jedzeniem smacznych posiłków nawet gdy są już syci.

Hormon głodu wydzielany jest w żołądku w sytuacji dłuższego niespożywania pokarmów lub niedoboru kalorii związanych z dietą. Tym samym pobudzane jest uczucie głodu i chęć jego zaspokojenia. Jednak grelina działa zwodniczo. Z jednej strony zmusza nas do zaspokojenia głodu w celu przeżycia, z drugiej oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu, który odpowiedzialny jest za odczuwanie przyjemności i uzależnianie od tego, co nam tę przyjemność sprawia. W efekcie nawet po zjedzeniu dużego posiłku nadal będziemy mieć chęć na drobne, kaloryczne przekąski, by odczuwać przyjemność, jaką daje nam jedzenie.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość