Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Intensywny zapach=mniejszy kęs

Ulubione potrawy moglibyśmy pochłaniać nawet bez gryzienia; znacznie mniejsze kęsy robimy w przypadku produktów, których nie znamy lub takich, które wymagają dłuższego przeżuwania, co sprzyja szybszemu uczuciu sytości. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy wielkość kęsów może zależeć również od aromatu jedzenia.

W dość nietypowym badaniu, dziesięciu osobom przez rurkę podawano waniliowy deser o kremowej konsystencji, jednocześnie manipulując intensywnością aromatu, który był wprowadzany bezpośrednio do nosa karmionych.

Badani przy pomocy przycisku mogli kontrolować ilość podawanego im deseru i okazało się, że im intensywniejszy był zaprezentowany im aromat, tym mniejsze „kęsy”, czyli pojedyncze dawki kremu przyjmowali.

Interesujący jest fakt, że autorzy badania cały czas używali przyjemnego, waniliowego aromatu, modyfikując jedynie jego intensywność. Nie chodzi tu zatem o zniechęcenie nieprzyjemnym zapachem.

Holenderscy naukowcy sugerują, że intensyfikowanie aromatu potraw może być ważnym narzędziem w kontrolowaniu wielkości porcji. Wcześniejsze badania wykazały, że mniejsze kęsy sprzyjają redukcji wagi, powodując szybsze uczucie sytości i tym samym sprawiając, że jemy mniej.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość