Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jabłka i ryby pozwalają mieć zdrowe dzieci

Naukowcy z University of Aberdeen po przebadaniu 2000 przyszłych matek dowodzą, że jedzenie jabłek w czasie ciąży zmniejsza liczbę dzieci chorych na astmę, a jedzenie ryb chroni przed alergiami.

Naukowcy prowadzili badania ankietowe na grupie 2000 przyszłych matek, a następnie przez 5 lat śledzono losy urodzonych siedzi.

Kobiety jedzące cztery lub więcej jabłek tygodniowy, były o połowę mniej narażone na urodzenie dziecka z astmą, niż matki, które jadły jedno jabłko tygodniowo.

Jedna porcja ryby tygodniowo zmniejszała z kolei liczbę alergicznej choroby skóry (egzemy), w pierwszych 5 latach o połowę.

Nie wiadomo w jaki sposób jabłka i ryby miałyby zapobiegać chorobą. Najprawdopodobniej może chodzić o zawarte w jabłkach przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega-3 w rybach.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość