Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jagody w walce z otyłością

Imponująca zawartość polifenoli sprawia, że jagodom przypisuje się niezwykle szerokie spektrum działań korzystnych dla organizmu – od poskramiania zmarszczek przez zmniejszanie insulinooporności aż po ochronę serca i naczyń krwionośnych. Istnieje szansa, że do długiej listy walorów dołączy też jedno z największych wyzwań medycyny – zwalczanie otyłości.

Shiwani Moghe, absolwentka Texas Woman's University, postanowiła zbadać, czy zawarte w jagodach polifenole odgrywają rolę w dyferencjacji adipocytów (stopniowym przekształcaniu się określonego zespołu komórek niewyspecjalizowanych w wyspecjalizowane, syntetyzujące i magazynujące tłuszcz).

Okazało się, że polifenole roślinne są w stanie zapobiegać adipogenezie, czyli procesowi odkładania się tkanki tłuszczowej, oraz przyspieszać lipolizę, czyli rozpad komórek tłuszczowych.

"Moim celem było sprawdzenie czy polifenole zawarte w jagodach są w stanie przeciwdziałać otyłości na poziomie molekularnym” - tłumaczy Moghe.

Badanie zostało przeprowadzone na tkankach myszy, a zatem nie można wyciągać zbyt entuzjastycznych wniosków. Dopiero badania z udziałem ludzi mogą określić odpowiednią bezpieczną dawkę i ewentualnie potwierdzić cudowne działanie polifenoli w walce z otyłością. Póki co, z niecierpliwością czekamy na jagodowy sezon, odchudzający, czy nie.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość