Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jagody zapobiegają Parkinsonowi

Z najnowszych badań wynika, że regularne spożywanie owoców jagodowych może obniżyć ryzyko rozwinięcia się choroby Parkinsona.

Niedawno pisaliśmy o postępach w badaniach nad przyczyną obumierania komórek mózgu w chorobie Parkinsona (Parkinson: postępy w badaniach). Dziś opublikowano kolejne obiecujące informacje, dotyczące zapobiegania jej rozwojowi.

Badanie z udziałem 49,281 mężczyzn i 80,336 kobiet wykazało, że osoby regularnie spożywające owoce jagodowe mogą w znaczący sposób obniżyć ryzyko rozwinięcia się u nich choroby Parkinsona, przy czym mężczyźni mogą ograniczyć je jeszcze bardziej, włączając do diety jabłka, pomarańcze, grapefruity i inne bogate źródła flawonoidów.

Wśród badanych, mężczyźni, którzy przez lata dostarczali organizmowi najwięcej flawonoidów mieli aż o 40% mniejsze szanse zachorowania niż panowie, którzy spożywali ich najmniej.

Na szczególną uwagę wśród tych dobroczynnych związków roślinnych zasługują antocyjany, charakteryzujące się różnymi odcieniami kolorów czerwonego, niebieskiego i fioletowego. W szczególnie dużych ilościach występują w aronii, wiśniach, żurawinie, winogronach, owocach jagodowych i malwie. I choć wszystkie flawonoidy zdają się wpływać na mniejszy odsetek zachorowań u mężczyzn, u kobiet spadek ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona został zaobserwowany wyłącznie pod wpływem antocyjanów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość