Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jak i co jeść w podróży

Podróżowanie wiąże się nie tylko ze zwiedzaniem ciekawych miejsc i zabytków, ale też poznawaniem nowych, egzotycznych smaków lokalnej kuchni. Niestety czasem taka degustacja bywa nieprzyjemna w skutkach. Warto więc już przed wyjazdem poznać zasady bezpiecznego jedzenia w podróży.

1. Unikaj surowych sałatek oraz warzyw i owoców, które nie mają skórki lub twardej skorupy. Najbezpieczniej jest samemu je umyć i obrać.
2. Zrezygnuj z jedzenia niedopieczonych lub niedogotowanych mięs i ryb (nawet jeśli to lokalne przysmaki), podawanych na zimno; niepasteryzowanego mleka i jego przetworów. Jadaj tylko to, co jest podane na gorąco.
3. Nie zaszkodzi ci lokalny chleb i wyroby piekarnicze oraz konserwy.

4. Chociaż uliczne stoiska kuszą aromatami wspaniałych dań, nie stołuj się tam. Nie masz gwarancji, że podczas przygotowywania posiłku została zachowana higiena. Miejscowi przyzwyczajeni do flory bakteryjnej regionu nie odczują problemu, ty możesz. Lepiej jadaj w tawernach, restauracjach i renomowanych barach.
5. Nawilżaj organizm, zwłaszcza jeśli przebywasz w gorącym klimacie. Pij często i dużo (od 2,5 do 4 l dziennie). Woda, jaką pijesz powinna być przefiltrowana lub uzdatniona chemicznie. Najlepiej jest pić tę butelkowaną, oryginalnie zamkniętą.
6. Nie pij drinków z lodem, a do mycia zębów czy owoców używaj wody odkażonej (nie można jej pić!). Przed podróżą możesz się zaopatrzyć w preparaty do odkażenia, np. nadmanganian potasu.

Gdy dopadną cię dolegliwości żołądkowe:

Podczas biegunki pij dużo płynów, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Najlepiej wodę wysokozmineralizowaną, czarną herbatę lub napar z mięty. Na początek jednak zjedz dużą dawkę węgla (do 10 pastylek), pij Gastrolit, by uzupełnić wypłukane elektrolity.

Stosuj dietę lekkostrawną. Jedz kleik ryżowy i gotowaną, przecieraną marchewkę (o ile są dostępne), ryż, gotowane ryby, ziemniaki oraz dojrzałe banany.

Unikaj kawy, alkoholu i ostro przyprawionych dań.

W twojej apteczce powinny znaleźć się:

  • środki przeciw biegunce: węgiel, Smecta, Gastrolit
  • soda oczyszczona (roztwór 1/4 łyżeczki sody na szklankę pomoże zapanować nad objawami biegunki w pierwszych dniach choroby)
  • lekarstwa zapisane przez lekarza (warto skonsultować z nim swój wyjazd do egzotycznego kraju)
Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Maja (Gość)

    No i jakoś nie dowiedziałam się JAK I CO jeść w podróży, tylko czego unikać...... Ja wiem czego ja mam unikać, żeby nie mieć problemów żołądkowych, tlyko nie wiem co w zamian!!!! Proszę o adekwatne treści do tytułów!!!!!!!