Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jak szybko odkłada się tłuszcz?

W anglojęzycznym świecie mawia się ‘a moment on the lips, a lifetime on the hips’ (moment w ustach, całe życie w biodrach) i okazuje się, że niewiele w tym przesady. Naukowcy odkryli, że tłuszcz migruje do newralgicznych partii ciała w ciągu kilku godzin.

Być może słyszeliście kiedyś, że biodra nigdy nie zapomną wam żadnego ciastka z kremem. Pewnie wstrząsnęliście ramionami i uznaliście, że to nie może tak działać i nawet jeśli raz wytworzone komórki nigdy nie znikają (jedynie się kurczą), jedna chwila zapomnienia ujdzie wam bezkarnie.

Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkryli, że tłuszcz z tego, co jemy już w ciągu 3 godzin może przekształcić się w tkankę w obszarze talii, bioder, ud i pośladków. Tłuszcz pokarmowy dostaje się z przewodu pokarmowego do krwi w ciągu godziny, a potem już prosto do problematycznych partii ciała. W ciągu 3-4 godzin, większość tłuszczu zostaje wchłonięta w tkankę tłuszczową, głównie wokół talii.

“Cały proces zachodzi bardzo szybko” – mówi przewodzący badaniom Fredrik Karpe. „Jeśli jemy za dużo i nie prowadzimy aktywnego trybu życia, następuje ciągła akumulacja prowadząca do systematycznego wzrostu wagi”. W badaniu potwierdzono też, że regularny ruch i ćwiczenia długofalowo wspomagają mechanizmy metaboliczne odpowiadające za spalanie tłuszczu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość