Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jałowiec pospolity - właściwości i zastosowanie

Na zdrowotnych właściwościach owoców jałowca poznali się już starożytni rzymianie, którzy uważali go za lek-panaceum. Prze wieki stosowany jako uniwersalny środek terapeutyczny, moczopędny, napotny, czyszczący krew, wzmacniający i żołądkowy.

Charakterystyka

Jałowiec jest krzewem wyrastającym do wysokości 10 metrów. Rośnie na glebach jałowych (stąd jego nazwa) i zakwaszonych, a także na pastwiskach i nieużytkach. Ma charakterystyczne, granatowe owoce, które po zawiązaniu się są zielone, a dojrzewają dopiero następnej jesieni. Owoce zbiera się jesienią i zimą , od października do marca. Suszymy cienką warstwą, często przesypując, w miejscu suchym, ocienionym i przewiewnym. Dosuszać można w nieznacznie podwyższonej temperaturze.

Właściwości

Surowcem są owoce. Zawierają one: olejki lotne (pinen, sabinen,terpineol), cukry (glukoza i fruktoza), garbniki, flawonoidy, związki żywicowe, kwasy organiczne. Działa moczopędnie, żółciopędnie oraz w za burzeniach trawienia. Olejek jałowcowy stosowany jest także zewnętrznie jako środek odkażający i drażniący.

Zastosowanie

Jałowiec najczęściej stosowany jest jako środek moczopędny, zwiększający przesączanie nerek, szczególnie w obrzękach, spowodowanych niedomaganiem nerek lub krążenia krwi, oraz pobudzający perystaltykę jelit, zwiększający wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Olejek z jałowca wcierany w skórę łagodzi bóle reumatyczne oraz nerwobóle.

Uwaga!

Jałowiec powinny stosować ostrożnie kobiety w okresie ciąży oraz chorzy na zapalenie dróg moczowych. Przy dłuższym stosowaniu wskazana jest przerwa w kuracji.

Zastosowanie w przemyśle

Owoce jałowca i olejek z nich otrzymywany mają duże znaczenie w przemyśle alkoholowym (jałowcówka, piwo domowe) oraz mięsnym do wędzenia i jako przyprawa do wędlin.

Owoców jałowca używamy do poprawy smaku w wielu potrawach mięsnych, zwłaszcza dziczyzny, bigosu, pasztetów, kwaszonej kapusty.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

POLECAMY