Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jarzębina - właściwości i zastosowanie

Z jarzębiny możemy robić korale, dodawać do suchych bukietów, pięknie wygląda zimą na drzewie. Ale jarzębina to również doskonała roślina na lekarstwa, przetwory, likiery, wino i wódkę.

Drzewa jarzębiny rosną nie tylko w lasach i w parkach, z racji, że są bardzo ozdobne często sadzimy je w ogrodach. Dorastają do 15 metrów, korę mają gładką i jasną. Tworzy piękne baldachimy kwiatowe w maju, ale jesienią wygląda najładniej, kiedy owoce są w pełni dojrzałe i nabierają czerwonego lub pomarańczowego koloru. Smak owoców jest raczej gorzki i cierpki, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Właściwości

Z jarzębiny wykorzystywane są zarówno kwiaty jak i owoce. Kwiaty jarzębiny zbieramy na początku kwitnienia, suszymy całe baldachimy - dopiero po wysuszeniu ocieramy je z szypułek. Zawierają karotenoidy, antocyjany, kwasy organiczne. Mają działanie moczopędne i rozwalniające, ale o dość łagodnym przebiegu i mogą być stosowane u dzieci. Owoce jarzębiny mają bardziej wszechstronne zastosowanie. Zawierają w dużej ilości kwasy organiczne - kwas askorbinowy (wit.C), karotenoidy (wit.A), cukry, sole mineralne, gorycze i kwas parasorbinowy powodujący wymioty, nudności, biegunkę a nawet uszkodzenie wewnętrzne narządów układu moczowego. Kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższych temperatur jak również niższych. Dlatego też najlepiej zbierać jarzębinę po pierwszych przymrozkach, gdyż wtedy traci część tej trucizny. I z tego tez względu musimy pilnować dzieci by nie jadły świeżej jarzębiny.

Zastosowanie

Dzięki zawartości witaminy A i C jarzębina może być stosowana w profilaktyce arteriosklerozy i chorobie nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny mają też działanie moczopędne, przeciwzapalne na błony śluzowe jelit i żołądka, łagodzą podrażnienia wątroby. W postaci naparu pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz przy przewlekłych zaburzeniach trawiennych. Również ze względu na bardzo wysoką zawartość Witaminy C sporządza się napary przy przeziębieniach - łyżkę stołową owoców i suszonych kwiatów zalewamy szklanką wody i gotujemy około 5 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, odcedzamy i pijemy w 3 porcjach. Zazwyczaj jarzębina wchodzi w skład mieszanek ziołowych np. Rektosanu, Laxaflosu. Owoce są też składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych stosowanych przy zakażeniach bakteryjnych, przy grypie i przeziębieniach. Mieszanki witaminowe z owocami jarzębiny zalecane są dla rekonwalescentów.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. czas się uczyć :) (Gość)

    lol haha jarzębiny wykorzystywane są zarówno kwiaty jak i owoce. Kwiaty jarzębiny zbieramy na początku kwitnienia, suszymy całe baldachimy - dopiero po wysuszeniu ocieramy je z szypułek. Zawierają karotenoidy, antocyjany, kwasy organiczne. Mają działanie moczopędne i rozwalniające, ale o dość łagodnym przebiegu i mogą być stosowane u dzieci. Owoce jarzębiny mają bardziej wszechstronne zastosowanie. Zawierają w dużej ilości kwasy organiczne - kwas askorbinowy (wit.C), karotenoidy (wit.A), cukry, sole mineralne, gorycze i kwas parasorbinowy powodujący wymioty, nudności, biegunkę a nawet uszkodzenie wewnętrzne narządów układu moczowego. Kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższych temperatur jak również niższych. Dlatego też

  2. ktoś (Gość)

    jarzębina dla ludzi jest trująca ale dla wielu ptaków służy jako pożywienie .Nie jec i nie zrywaj korali jarzębiny!!!!!!!!

  3. Lusianna (Gość)

    Ciekawi mnie o co chodzi z tą trucizną tak dokładniej.Ktoś wie może?

  4. ja (Gość)

    Zdjęcie nie przedstawia jarzębiny! To kalina koralowa :)

  5. fallollia

    Ja tez zawsze słyszałam, że jarzębina jest trująca... Taka, która rośnie najczęściej w Polsce, ale może jakaś inna tez jest, jadalna już?

  6. baisa (Gość)

    Szanowna autorko warto sprawdzić jak wygląda prawdziwa jarzębina. Owoce jarzębiny są świetne na konfitury. Po zebraniu dojrzałych owoców, trzeba je koniecznie przemrozić w zamrażalniku (nawet całą noc zostawić) Potem przyrządzamy gęsty syrop z cukru i wody (ew. odrobiny gożdzika i wanili) i wrzucamy owoce i zagotowujemy. Pozostawiamy takie to wystygnięcia, wtedy jarzębina wciąga cukier z syrobu. Potem znów zagotowujemy itd. Ja rozkładam takie przyrządzanie na 4 dni (ok 10 zagotowań) Jeżeli jarzębina jest półprzezroczysta i szklista tzn że jest gotowa i wtedy gorącą dajemy do małych słoiczków. Posiada smak słodko - gorzki ale niezapomniany. Swietnie pasuje do deserów lub dodatek do białego mięsa.

  7. ona (Gość)

    jarzebina- smak dziecinstwa
    moja mama zawsze robila pysze kruche ciasto z jarzebna. pycha!
    kwasne, orzezwiajace i nie powtarzalne. do dzis pamietam jego smak chociaz minelo ok 20 lat kiedy ostatni raz je jadlam.
    duzo bym dala zeby jeszcze kiedys je skosztowac :(
    pycha

  8. mirka (Gość)

    Kłamstwem jest , że nie nalezy jeść surowych owoców jarzębiny , ja jem wyłącznie na surowo , ostatnio w postaci wyciskanego soku z dodatkiem miodu , od dziecinstwa jadłam owoce jarzębiny i tylko z dobrym efektem dla zdrowia.

  9. RafaelEn (Gość)

    praca śląskie

  10. amator jarzębiaka (Gość)

    Właśnie opróżniłem 1/2 l jarzębiaczku. Przy moim nadciśnieniu
    spowodował radykalne obniżenie ciśnienia. Coś pysznego i zdrowego. Gorąco polecam to lekarstwo na nadciśnienie. Smacznego!

  11. przyrodaON (Gość)

    OK

  12. gośćciu (Gość)

    Tak to trujące owoce, jak wszystkie twarde owoce. Ale po przegotowaniu im to przechodzi. Wystarczą nożyczki i wiaderko, by zebrać zestaw na wino. A wino wychodzi pyszne.

  13. grzegorztryba

    nawet nie wiedziałem że można tak stosować jarzębinkę

  14. xAnonymous (Gość)

    Znajdz. Najwazniejsza.Ksiazka.Jaka.Kiedykolwiek.Przeczytasz.Zdrowie
    + The.Luciferian.Doctrine.pdf #3.1+
    KO