Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jedz banany póki możesz

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa nie ma najlepszych wieści dla miłośników bananów. Powszechnie lubiane i niezwykle zdrowe owoce mogą do 2015 roku zniknąć z powierzchni Ziemi.

Bananowce należą do najstarszych i najpopularniejszych owoców uprawianych na Ziemi. Ta czwarta jadalna roślina użytkowa na świecie znalazła się jednak w poważnych tarapatach.

Już wiele lat temu spekulowano, że niewielkie zróżnicowanie pod względem genetycznym czyni banany niezwykle podatnymi na różne choroby. Teraz przewidywania te nabierają coraz bardziej realnych kształtów. Choroba zakaźna wywołana przez grzyby spustoszyła już plony w Azji i Australii. Eksperci twierdza, że epidemii może w najbliższym czasie spodziewać się też Ameryka Południowa.

Wyginięcie bananowców byłoby ogromną stratą ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne. Niezwykle cenne odżywczo banany to doskonałe źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, błonnika, potasu, magnezu, selenu, a także białka i kwasów tłuszczowych. Dzięki temu chronią między innymi przed chorobami serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają reakcje obronne organizmu na stres, regulują ciśnienie krwi i poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych.

Obecnie największe nadzieje na uratowanie uprawnej odmiany bananów wiąże się z krzyżowaniem z odmianami dzikimi, które są bardziej odporne na grzyby. Nie jest to jednak zadanie proste. Co więcej, wraz z kurczeniem się lasów tropikalnych, znikają dzikie gatunki, a to już naprawdę nie wróży nic dobrego.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Ana (Gość)

    I thought I'd have to read a book for a divsrceoy like this!