Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jeśli nie chipsy, to co? Pomysły na zdrowsze przekąski

Najbliższy miesiąc będzie obfitował w spotkania towarzyskie, a tym zazwyczaj towarzyszy niemalże bezwiedne podjadanie. Nie pozwól, by piłkarskie emocje zaprzepaściły miesiące systematycznej pracy nad sylwetką.

Jeśli wybieracie się do znajomych, zabierzcie kilka własnoręcznie przygotowanych przekąsek - nie będzie to odebrane jako nietakt, bo przecież jedzenia nigdy nie jest za dużo. Jeśli sami organizujecie wieczór kibica, cudownie - macie pole do popisu i gwarantujemy, że goście nie będą narzekać. Proponowane przez nas przegryzki niekoniecznie są super dietetyczne - po prostu w przeciwieństwie do utopionych w oleju chipsów mają mnóstwo wartości odżywczych i - co tu ukrywać - ładniej prezentują się na stole.

Owsiane spody do babeczek, jogurt grecki, łosoś, kolorowa papryka, koperek - komponujemy wedle uznania.

Grube plastry ogórka, jogurt grecki, suszone pomidory i kiełki, dip jogurtowo-koperkowy i paseczki kolorowej papryki - łatwiej chyba się nie da.

Grzanki z pełnoziarnistej bagietki doskonale sprawdzą się z pastą z makreli, w formie bruschetty lub z plastrem pomidora wypełnionym jogurtem i kaparami.

Koreczki na pełnoziarnistym krakersie lub pumperniklu - dopuszczamy nawet obecność salami i żółtego sera, ale skłaniamy się bardziej ku oliwkom, gruszce, pomidorkom koktajlowym i chudej wędlinie.

Arbuz, feta (ewentualnie mozzarella) i świeża bazylia to połączenie doskonałe.

Mini pomidorki nadziewane gęstym jogurtem, olbrzymie oliwki, kulki mozzarelli i szynka parmeńska owinięta wokół paluszków grissini - wystarczy uruchomić wyobraźnię.

Niezawodną i najmniej pracochłonną opcją są oczywiście świeże warzywa w towarzystwie ulubionych dipów. Pomidorki koktajlowe, pokrojone w słupki buraki, marchew, zielony ogórek i kalafior podzielony na różyczki to zestaw obowiązkowy kompulsywnych podgryzaczy.

Dipy do warzyw:

Chipsowi tradycjonaliści też mogą uzdrowić swoje meczowe menu:

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość