Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jogurt na jesienne infekcje

Pierwsze znaki ostrzegawcze już dostaliśmy. Wczesna fala przeziębień i infekcji wirusowych oznacza, że szykuje się zmasowany atak mikrobów. Nie wszystkie drobnoustroje są jednak przeciwko nam, a te najsłynniejsze – szczepy probiotyczne – mogą pomóc nam stoczyć zwycięską walkę.

Po probiotyki sięgamy najczęściej w przypadku problemów natury trawiennej. Najnowsze badania potwierdzają jednak ich korzystne działanie również w zakresie budowania odporności i ochrony przed przeziębieniami.

W eksperymencie wzięło udział 3,451 do lat 50. Chińscy naukowcy przeanalizowali wyniki 10 badań, w których uczestnikom przez ponad tydzień podawano probiotyki. Okazało się, że w przeciwieństwie do placebo, przyjazne szczepy bakterii redukowały liczbę infekcji górnego układu oddechowego o 12 proc.

Fot. przepisy.net/profil/n_zak/ Fot. przepisy.net/profil/n_zak/

Jak wytłumaczyć takie działanie? Probiotyki, które najczęściej zawierają bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie uszczelniają ściany jelita, co sprawia, że blokują dojście chorobotwórczym drobnoustrojom oraz stymulują aktywność fagocytów, które mając zdolność pochłaniania i niszczenia cząstek organicznych, między innymi bakterii i pierwotniaków.
Jogurty, kefir i maślanka – choć niezbyt rozgrzewające – powinny na stałe zagościć w naszym jesienno-zimowym menu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. neska (Gość)

    Nawet nie wiedziałam, że jogurty blokują dojście chorobotwórczym drobnoustrojom, zawsze sięgam po preparaty z kwasami omega 3 i mamy spokój z infekcjami, nawet dzzieciom podaję oleje ryb w postaci syropku.