Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Jogurt sprzyja męskości?

Grupa naukowców z Massachusetts Institute of Technology zamierzała potwierdzić korzystny wpływ probiotyków w zakresie prewencji otyłości i związanych z nią komplikacji. Przy okazji odkryli coś, czego nikt się chyba nie spodziewał.

Eksperyment bazował na wynikach wcześniejszych długoterminowych badań, które wykazały, że spośród wszystkich pokarmów, jogurt najefektywniej zapobiega nadmiernemu przyrostowi wagi związanemu z wiekiem.

Naukowcy postanowili zreplikować badanie na myszach. Zebrali 40 samców i 40 samic, a następnie podzielili je na dwie grupy. Jedna z nich karmiona była standardowym pokarmem, a druga odpowiednikiem jedzenia typu fast-food, przy czym połowa gryzoni z każdej grupy otrzymywała dodatkowo jogurt o smaku waniliowym. I choć podstawowym celem badania było potwierdzenie wpływu diety bogatej w probiotyki na masę ciała, nie dało się nie zauważyć innych, zaskakujących efektów.

Przede wszystkim zauważono, że myszy karmione jogurtem miały 10 razy gęstszą, gładką i intensywnie lśniącą sierść. Prawdziwym zaskoczeniem było jednak to, że ich jądra były nawet o 15% cięższe niż u myszy karmionych dietą ubogą w istotne składniki odżywcze. To z kolei przełożyło się na zdolność zapładniania samic (zachodziły w ciążę szybciej i rodziły większe mioty niż myszy w grupie kontrolnej).

Autorzy badania spekulują, że obecne w jogurtach mikroorganizmy probiotyczne korzystnie wpływają na zdrowie gryzoni, co znajduje odzwierciedlenie w zdolnościach prokreacyjnych.

To przypadkowe odkrycie może mieć niebagatelne implikacje dla ludzkiej płodności. Już trwają badania, które mają na celu ustalenie ewentualnego związku między regularnym spożywaniem jogurtów a jakością męskiego nasienia. Wstępne wyniki potwierdzają zależności zaobserwowane u gryzoni.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość