Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Kasza jaglana - właściwości i przepisy

Kasza jaglana to od jakiegoś czasu niekwestionowana gwiazda wśród zdrowej żywności. Powstają blogi kulinarne poświęcone tym malutkim, niepozornym ziarenkom, a amatorzy kuchni prześcigają się w pomysłach na włączenie ich zarówno do wytrawnego, jak i słodkiego menu. Nic dziwnego, bo jagła to prawdziwa królowa kasz.

Regularnie jemy gryczaną, do krupniku dorzucamy pęczak i na tym bardzo często się kończy. Kasza jaglana przez długie lata pozostawała w cieniu, ale na szczęście wraz ze wzrostem świadomości zdrowego odżywiania, ta najcenniejsza z kasz została wyniesiona na piedestał i zjednuje sobie serca, czy raczej żołądki, coraz większej rzeszy gotujących i degustujących. I to w sensie bardzo dosłownym, bo dania z kaszy jaglanej są dla żołądka nie tylko przyjemnością, ale i ogromną przysługą.

Gdyby każdy z nas jadł kaszę jaglaną przynajmniej dwa razy w tygodniu, spadek liczby schorzeń układu pokarmowego w społeczeństwie oszołomiłby niejednego gastrologa, a wraz ze zmniejszeniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych, diametralnie poprawiłoby się nasze ogólne samopoczucie. Choć pod względem wartości odżywczych jagła nie odbiega jakoś szczególnie od innych kasz (obfituje w błonnik, białko, witaminy i minerały), jest kilka rzeczy, które zdecydowanie wyróżniają ją na ich tle.

Wyjątkowe właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana zawiera największe ilości lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, usprawnia funkcje układu nerwowego, reguluje poziom cholesterolu we krwi i chroni ściany żołądka. Dodatkowo jest źródłem trudno dostępnej w produktach spożywczych krzemionki, która wzmacnia stawy oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Nie zawiera natomiast glutenu, czyli jest nieoceniona dla osób chorujących na celiakię lub przejściowo stosujących dietę bezglutenową.

Przede wszystkim jednak, jagła to jedyna kasza wykazująca działanie zasadotwórcze, a to ma niebagatelne znaczenie dla osób, których dieta obfituje w produkty silnie zakwaszające, takie jak pieczywo, mięso, nabiał, kawa i cukier. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej sprawia, że choruje cały organizm i powoduje szereg uciążliwych dolegliwości.

W wyniku dużego zakwaszenia pojawia się przewlekłe zmęczenie, osłabienie koncentracji, problemy skórne, zaburzenia trawienia, zgaga, przybieranie na wadze, nadciśnienie, depresja, zaparcia, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, osteoporoza, bóle stawów, cukrzyca, osłabienie odporności, skutkujące większą podatnością na infekcje grzybiczne, wirusowe i bakteryjne, oraz zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów. Kasza jaglana jest szczególnie polecana w przypadku podejrzeń lub zdiagnozowanych zakażeń wywołanych drożdżakiem Candida albicans.

Przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej

Włączenie kaszy jaglanej do codziennej diety jest wyjątkowo łatwe, bo jej smak jest na tyle neutralny, że można ją przyrządzać nawet na słodko. Zacząć można już od śniadania – przyrządzona z bakaliami, cynamonem lub świeżymi owocami, z powodzeniem może zastąpić popularną owsiankę. Jest sycąca, lekkostrawna, idealna na poranny, rozgrzewający posiłek.

Jeszcze lepiej kasza jaglana sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Podaje się ją z mięsem, zagęszcza nią zupy, wykorzystuje w zapiekankach, stosuje jako bazę sałatek i robi wegetariańskie kotlety. A po zdrowym obiedzie, można z niej przyrządzić nie mniej zdrowy deser – doskonale smakują wszelkie tarty z kremem jaglanym i świeżymi owocami. Drobno zmielona, kasza jaglana może stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach bezglutenowych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. zbigubu57

    Super, podoba mi się. ale to jest nawet lepsze:

  2. kosonia1987

    uwielbiam kaszę :D

  3. tasartir85

    Smacznie i zdrowo :D

  4. kozzanna85

    same pyszności :)

  5. Kaśka (Gość)

    Kasza jaglana jest super smaczna. Uwielbiam ją po prostu. Często gości na moim stole :)

  6. Izzabb (Gość)

    Uwielbiam kaszę jaglana i odkąd ją jadam czuje sie po prostu super. lekko i zdrowo.

  7. pupilowy

    Wypróbowałam przepis na tarte... przepyszna i mniej tuczący deser od tradycyjnych...

  8. lewikaj84

    pyszności :)

  9. wilkanet85

    kasza jaglana.... mmmm. uwielbiam!

  10. zuzitsu

    Pycha! Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana, a tak naprawdę jest bardzo bogata w niezbędne mikroelementy. A co najważniejsze, jest bezglutenowa.

  11. Kaśśka (Gość)

    Podaje się ją z mięsem, zagęszcza nią zupy, wykorzystuje w zapiekankach, stosuje jako bazę sałatek i robi wegetariańskie kotlety. - i ja własnie jadam ją bardzo często pod rożnymi postaciami :)

  12. Izka_wwa (Gość)

    Jeszcze lepiej kasza jaglana sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Dzieki Kiełkom na widełki dostaję ją bardzo często :) Uwielbiam!

  13. eleni (Gość)

    Uwielbiam kaszę jaglaną zarówno na słodko jak i słono. Chyba już w każdej postaci ją jadłam. Jednakże w moim codziennym menu znajduje się także błonnik witalny, który w 100 g produktu zawiera 68 g błonnika. Wiadomo jak ważny jest błonnik dla ludzkiego zdrowia - więc wiem, że dzięki niemu dbam o swoje zdrowie. Polecam błonnik witalny - jako super dodatek do dań z kaszą jaglaną.

  14. Lucyna (Gość)

    uwielbiam kaszę jaglaną i fajnie zę jest bezglutenowa Robię ją na różne sposoby na słodko na kwasno jestem teraz na diecie odchudzającej i odechciało mi się stosowania różnych przespisów staram się jeść zdrowiej i mniej do tego Novoslim i już mam 5 kg mniej a wcześniej zawsze marudzneie przy jedzeeniu i efekty znikome

  15. lustra

    A mnie gorzka wychodzi :(

  16. kaszotto (Gość)

    Bardzo lubię kaszę jaglaną :) Moja dietetyczka z Arkadii Spa w Opolu dostosowała mi dietę pod to co lubię i dzięki temu jedzenie zdrowej żywności nie jest jakimś wysiłkiem. Warto tak ustawiać dietę, żeby jeść co się lubi. Pozdrawiam wszystkich kaszo żerców ;)

  17. ali1989

    Kasza jaglana to bomba witaminowa. Więcej info na: http://www.eco-vit.pl/kasza-jaglana-niedoceniana-w-kuchni-ale-jakze-zdrowa/

  18. zdrowka

    Kasza jest świetna ;)

  19. VVeronika

    Kasza jaglana to cud, uwielbiam. Czesto robię taką zapiekankę, że przekładam kaszę z serem białym w żaroodpornym, rozrabiam wcześniej z cukrem i trochę śmietany i pyszne nad wyraz. Kasza oczywiście nie surowa ;)

  20. zdrowka

    Dzięki Weronika :D na pewno skorzystam!

  21. Miasia96

    Kasza jaglana staje się coraz bardziej popularna a przy tym jest naprawdę zdrowa i może być smaczna. Jest już dostępna nawet w mojej diecie pudełkowej z http://www.lightbox.pl/ . Naprawdę można przy jej pomocy zrobić wiele ciekawych posiłków. Serdecznie polecam. ;)

  22. gerona

    Aż zrobię sobie dzisiaj te placuszki z brokułami :)