Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Który sok jest zdrowy

Do wyboru masz popularne soki klarowne i te mętne, z dodatkiem miąższu owoców. Czy wiesz, który jest zdrowszy?

Zdecydowanie lepiej jest pić soki z dodatkiem miąższu, chociaż nie wyglądają tak zachęcająco, jak klarowne soki. Są o wiele zdrowsze. Zawierają duże ilości witaminy C oraz dobroczynne związki fenolowe (antyutleniacze). Mogą więc chronić nasz organizm przed chorobami układu krążenia, a nawet przed nowotworami. Takich właściwości nie mają tradycyjne soki klarowne, które w procesie produkcji tracą znaczne ilości witaminy C. Związki fenolowe natomiast pozostają w nich w śladowych ilościach, ok. 10-20%. Dobry sok musi zawierać 85–100 proc. owoców.

Przed zakupem soku należy dobrze jest sprawdzić, czy jest od zrobiony ze świeżych owoców czy zagęszczonego koncentratu owocowego. Najlepszy jest oczywiście ten pierwszy, ale na rynku nie ma ich wiele. Soki odtworzone z koncentratu odpowiadają właściwościom przynajmniej średniej jakości soku świeżego. Jeśli zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. foksmolder (Gość)

    czy autor wie co to są "śladowe ilości"?

  2. tala (Gość)

    chyba nie ;)

  3. ruth (Gość)

    najważniejsze, żeby nie miał dodatku cukru i konserwantów.najlepiej jeszcze żeby był wyciskany z owoców, a nie z koncentratu. udało mi się takie znaleźć, więc regularnie je kupuję w sklepie oleofarm :) pyszne są!

  4. m_michalsky

    Ja w ogóle nie piję soków, myślę, że lepiej pic wodę czy herbatę, które nie zawierają żadnych cukrów.