Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Kuchenna logistyka

Jeśli przed zimą planujesz zrzucić pozostałości po dekadenckim lecie, czas pomyśleć o przeorganizowaniu zawartości lodówki.

Z badań przeprowadzonych w USA wynika, że sposób, w jaki układamy produkty w lodówce ma wpływ na nasze odżywianie. Wykazano, że po męczącym dniu w pracy, sięgniemy po warzywa i owoce z dużo większym prawdopodobieństwem jeśli będziemy trzymać je z przodu.

Statystycznie rzecz biorąc, z trzykrotnie większym prawdopodobieństwem wybieramy produkty, które po otwarciu lodówki widzimy jako pierwsze. Jeśli w pierwszym „rzędzie” znajdą się wysokokaloryczne przyjemności, bardzo trudno będzie nam oprzeć się pokusie.

Do takich wniosków doszedł Brian Wansink z Uniwersytetu Cornell po analizie zdjęć szafek kuchennych i dzienników dietetycznych właścicieli. Wansink twierdzi też, że dużo lepszym rozwiązaniem są zamknięte szafki, zwłaszcza jeśli chodzi o wysokokaloryczne przekąski niewymagające przygotowania. Produkty rozmieszczone na otwartych półkach rzucają się w oczy, kuszą i są najłatwiejszym celem.

„Dużo rzadziej sięgamy po produkt, który widzimy jako piąty czy dziesiąty”- tłumaczy Wansink. Bez względu na to jak wiarygodne wydają się być jego wnioski, warto chyba spróbować. W najgorszym wypadku po prostu będziemy mieć z głowy jesienne porządki w kuchni.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość