Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Kulinarne antidotum na trądzik

Zależność między dietą a kondycją skóry jest niepodważalna. Czy wiesz, co jeść, by zapewnić sobie promienną, pozbawioną niedoskonałości cerę?

W zależności od problemu z jakim się borykasz, twoja cera będzie potrzebowała innego zestawu odżywczego. Jeśli sen z powiek spędza ci trądzik lub stopniowe wiotczenie skóry, w twoim jadłospisie nie może zabraknąć tego tria:

Papaja

Papaja to jedno z najlepszych źródło witamin A i C, dwóch niezastąpionych pogromców zmarszczek. Zapewniają elastyczność skóry i zdrowy, promienny wygląd. Enzym zwany papainą wykazuje z kolei właściwości wspomagające organizm w likwidowaniu stanów zapalnych.

Ostrygi

Ostrygi obfitują w cynk, który od lat znany jest jako "minerał piękna". Cynk wpływa na wygląd, koloryt i proces regeneracji naskórka. Dodatkowo reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju wewnątrz skóry, co sprawia, że jest jednym z podstawowych składników maści przeciwtrądzikowych.

Burak liściowy

Burak liściowy (zwany też boćwiną) jest bogaty w biotynę, „witaminę piękna” należącą do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Dzięki zawartości cząsteczek siarki biotyna ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowy wygląd skóry. Reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych, dlatego jest stosowana we wspomaganiu leczenia chorób skóry.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość