Kurkumina chroni mózg
Kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik spożywczy będący składnikiem między innymi przyprawy curry, wykazuje właściwości zapobiegające chorobom neurodegeneracyjnym, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera.
Bioaktywny związek, któremu kurkuma, a więc również mieszanka curry zawdzięczają słoneczną barwę, od tysięcy lat jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do przyśpieszania gojenia ran, oczyszczania krwi i łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Działanie przeciwrakowe
Dziś dzięki rozwojowi epigenetyki wiemy, że kurkumina odgrywa kluczową role w profilaktyce i terapii wielu form nowotworów. Związek jest w stanie zapobiegać, a nawet powstrzymać rozwój raka w jego najwcześniejszych stadiach, długo zanim będzie wykrywalny, dzięki zdolności doprowadzania do apoptozy, czyli naturalnego procesu zaprogramowanej śmierci zużytych lub uszkodzonych komórek. W tym przypadku, organizm niszczy nieprawidłowe komórki, które są lub mogą przekształcić się w nowotworowe.
Zapobieganie degeneracji mózgu
Do imponującej listy właściwości kurkuminy, naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan dopisują działanie zapobiegające postępującej degeneracji mózgu, charakterystycznej między innymi dla choroby Alzheimera czy Parkinsona. Związek ekstrahowany z kłącza kurkumy jest jedną z niewielu naturalnych struktur, które są w stanie przeniknąć przez delikatną, ochronną barierę krew-mózg, wpływając na biochemiczną i elektryczną czynność mózgu.
Jedną ze zmian anatomicznych, które przyczyniają się do rozwoju choroby neurodegeneracyjnej jest akumulacja białek o nieprawidłowej strukturze wewnątrz komórek nerwowych mózgu. Kurkumina wpływa pozytywnie na proces zwany fałdowaniem białka, zapewniając jego prawidłową strukturę przestrzenną oraz zapobiegając uszkodzeniom DNA i tworzeniu się patologicznych skupisk. Zachowanie chemicznej i elektrycznej komunikacji w synapsach zapobiega między innymi pierwszym objawom choroby Parkinsona.
Suplementacja
Kurkuminy możemy dostarczać sobie w codziennej diecie, przyprawiając potrawy kurkumą czy mieszanką curry. Jeśli nie odpowiada nam smak kuchni indyjskiej, eksperci polecają standaryzowane suplementy (std. 95% kurkuminoidów), zalecając, by dzienna dawka w celu zapobiegania zmianom zwyrodnieniowym wynosiła od 300 do 500 mg.
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta
zgłoś treść posta