Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Kwasica

Kwasica, zwana również acydemią, to (łac. acidosis) to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, w którym dochodzi do nadmiernego obniżenia pH krwi i jej nadmiernej kwasowości.

Powodem zaburzenia może być zarówno zwiększenie zawartości kwasów w przebiegu chorób przewlekłych (cukrzycy, niewydolności nerek) lub ostrych zatruć chemicznych, jak również utratą zasad, np. na skutek biegunek, niedożywienia czy nadmiernego wysiłku fizycznego bez uzupełniania płynów.

W zależności od źródła zaburzenia, wyróżnia się kwasicę oddechową i metaboliczną (mleczanową i ketonową). Cechy wspólne kwasic to osłabienie, ból głowy, zaburzenia orientacji, senność, a w ostateczności nawet śpiączka.

Pojawiają się również zaburzenia oddechowe, przy czym kwasica metaboliczna charakteryzuje się przyśpieszeniem i pogłębieniem oddechu (tzw. oddech Kussmaula), a kwasica oddechowa, która rozwija się na skutek wzrostu stężenia dwutlenku węgla w organizmie, objawia się hipowentylacją, czyli wyraźnym spłyceniem i spowolnieniem oddechu.

Leczenie jest ukierunkowane na przyczynę kwasicy – wstępnie polega na wlewie dożylnym wodorowęglanów lub podaży tlenu.

Aleksandra Banasik

Tematy: acydemia, cukrzyca

12 produktów, które niszczą
tłuszcz na brzuchu, a ty chudniesz!
Ebook: 12 produktów, które niszczą tłuszcz na brzuchu

Odkryj potrawy dzięki którym schudniesz! Pobierz ebook z opisem tych magicznych produktów i praktycznymi przepisami kulinarnymi z ich zastosowaniem.

Pobierz dzisiaj za darmo:

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość