Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Likopen chroni przed chorobami

Likopen jest związkiem organicznym, który posiada właściwości chroniące nasz organizm przed różnymi chorobami, w tym przed nowotworami.

Karotenoidy

W codzienne diecie warzywa i owoce dostarczają nam witamin, minerałów, błonnika, a także substancji bioaktywnych, w tym między innymi likopenu, który należy do karotenoidów. Karotenoidy wystepują w komórkach roślin i są odpowiedzialne nie tylko za barwę, ale są też prekursorami witaminy A w diecie ludzi i zwierząt. Mają one działanie przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Brak tych syubstancji w organizmie człowieka w niewystarczającym stopniu modyfikuje DNA, białka czyli lipidy, co może być przyczyną wielu chorób, m.in. nowotwory, choroby reumatyczne, przebarwienia skóry. Niski poziom karotenoidów w osoczu krwi zwiększa zagrożenie miażdżycą i chorobami serca. Jeśli nasza dieta jest bogata w warzywa i owoce, to wzbogamy organizm o karotenoidy - beta-karoten, alfa karoten, likopen, luteinę. Najwięcej znajdziemy ich w warzywach i owocach barwy czerwonej, żółtej, pomarańczowej oraz w warzywach liściastych.

Najlepsze przeciwutleniacze

Spośród karotenoidów, największe właściwości przeciwutleniające posiada likopen. Badania dowodzą, że likopen jest szczególnie efektywny w procesie zmiejszania aktywności wolnych rodników i tlenu atomowego. Likopen jako jeden z najsilnieszych przeciwutleniaczy obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, przewodu pokarmowego, układu moczowego i płuc oraz zmniejsza zachorowalność na choroby układu krążenia i serca.

Najwięcej likopenu znajduje się w arbuzach, pomidorach i jego przetworach, różowych grejpfrutach, owocach suszonych, marchewce. Aby likopen mógł się wchonąć potrzebny jest tłuszcz. Przyrządzac więc np. sałatkę z pomidów, czy zupę pomidorową dodajmy oliwy z oliwek, czy tez do zupy dobrej śmietany. Zaleca się by każdy z nas przynajmniej raz w tygodniu jadł przetwory pomidowe np. koncentrat, soki, są one najlepszym i najprotszym źródłem likopenu.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość