Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Lipa

Lipa jest pięknym i dużym drzewem. Spotykamy ją w parkach, na ulicach, ogrodach. Spacer aleją lipową, zwłaszcza w okresie kwitnienia to wielka przyjemność dla zmysłu węchu. Słodki zapach kwiatów wabi też pszczoły, a lipowy miód ma nie tylko wspaniały smak, ale też właściwości lecznicze.

Zbieranie i suszenie

Surowcem są całe kwiatostany. Zbieramy je gdy większość kwiatów jest rozwinięta, a pozostałe rozchylają się. Kwiaty należy zbierać w czasie ładnej suchej pogody, aby nie czerniały. Wilgotność obniża wartość leczniczą surowca. Podczas zbiorów obcinamy tylko kwitnące wierzchołki uważając, by nie łamać gałęzi. Suszymy cienką warstwą na papierze w miejscu suchym i przewiewnym. Po wysuszeniu kwiaty powinny zachować naturalny jasnożółty kolor i zapach. Przechowujemy je w szczelnie zamykanych pudełkach.

Właściwości

Kwiaty lipy zawierają związki flawonowe, śluzowe, kwasy organiczne, triterpeny, fitosterole, garbniki i olejki eteryczne. Kombinacja tych składników działa napotnie, słabiej przeciwbólowo, żółciopędnie i przeciwskurczowo.

Zastosowanie

Napary i odwary z kwiatów lipy są szczególnie polecane do stosowania u dzieci i osób starszych w chorobach przeziębieniowych - grypa, angina, zapalenie oskrzeli, przeziębienie. Ma też działanie uspokajające, dlatego kwiat lipy zalecany jest w napięciu nerwowym. Działa też rozkurczająco na układ krążenia i pomaga przy niektórych rodzajach migreny.

Picie herbatki lipowej wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Dzięki zawartości śluzów działa osłaniająco na śluzówkę żołądka.

Ze względu na właściwości tonizujące wykorzystywana jest w kosmetykach pielęgnacyjnych i upiększających. Poprawia kondycję włosów i wygładza skórę.

Zewnętrznie napary z lipy doskonałe są do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość