Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Łubinowe lody podbijają serca

Dzięki naszym zachodnim sąsiadom, którzy opracowali nienabiałową alternatywę dla klasycznych lodów, weganie i alergicy nie muszą już rezygnować z tej przepysznej ochłody.

Dotychczas laboratoria Fraunhofer zasłynęły w obszarach takich jak techniki informatyczne i telekomunikacyjne, mikroelektronika, techniki produkcyjne, energetyka, transport i inżynieria środowiska. Najnowsze „dziecko” niemieckich badaczy ma jednak niewiele wspólnego z poprzednimi technologiami. Na rynek szturmem wkroczyli właśnie z roślinną wersją lodów, która słodką radość letnich dni oferuje zwłaszcza osobom uczulonym na mleko lub zmagającym się z nietolerancją laktozy.

Lupinesse – bo tak nazywa się produkt – wyprodukowano z nasion łubinu niebieskiego, dzięki czemu jest zupełnie pozbawiony laktozy, glutenu, cholesterolu oraz tłuszczów i białka zwierzęcego). To czyni Lupiness zupełnie bezpiecznym dla osób chorujących na celiakię i atrakcyjnym dla wegan.

Kremową konsystencję lody zawdzięczają wysokiej zawartości białka roślinnego w nasionach łubinu. Takie wysokiej wartości białko ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu.

Truskawkowe, czekoladowe, waniliowe - Lupinesse dostępne są w kilku smakach i podobno bardzo zbliżone do klasycznego produktu. Miłośnicy lodów nie mogą jednak liczyć na cuda w kwestii diety – łubinowe lody zawierają mniej więcej tyle samo tłuszczu co zwykłe.

Póki co roślinne lody dostępne są jedynie na ich rodzimym rynku, ale biorąc pod uwagę ich popularność, można przypuszczać, że krąg dystrybucji znacznie się powiększy.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość