Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Magia czerwonego talerza

Znaną sztuczką dietetyczną jest korzystanie z mniejszych talerzy. Okazuje się jednak, że prócz rozmiaru zastawy, znaczenie ma również jej kolor. Nie tylko rozmiar talerza decyduje o tym, ile jemy.

Niemieccy i szwajcarscy naukowcy dowiedli, że intensywny kolor talerza zniechęca do jedzenia. Z ich badania wynika, że konsumpcja może zmniejszyć się nawet do 40% jeśli używamy czerwonych talerzy i kubków.

Ursula Arens z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego twierdzi, że kolor czerwony może zniechęcać do jedzenia poprzez skojarzenia z niebezpieczeństwem, alarmem i zakazem.

Co ciekawe, w eksperymencie, w którym uczestnikom podano słone przekąski na różnokolorowych talerzach, najbardziej zachęcający okazał się kolor niebieski.

Fot. magurosushi.pl Fot. magurosushi.pl

Oczywistą implikacją badania jest wykorzystanie zdobytej wiedzy do ograniczenia sprzedaży tuczących produktów w supermarketach i spożycia alkoholu w pubach. Tylko który producent świadomy magii kolorów będzie chciał wykorzystać ją w szczytnym celu? I czy taka sztuczka wciąż działa, gdy zdajemy sobie sprawę z jej mechanizmu?

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość