Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Medycyna Wschodu na talerzu

Medycyna nie zawsze da się zmieścić w pigułce. W rzeczywistości, najskuteczniejsze lekarstwa można znaleźć na stoisku z naturalną żywnością, a rynek azjatycki jest pod tym względem bezkonkurencyjny.

Wiedza na temat uzdrawiających mocy jedzenia jest w Azji pielęgnowana od wieków. W zasadzie, między słowami "pokarm" i "medycyna" stawia się tam często znak równości, a długowieczność Azjatów świadczy o tym, że nie jest to nadużycie. Wypróbuj 5 kolejnych niezwykłych produktów, które według nas zasługują na szczególną uwagę.

Konjac: Bogactwo błonnika

Walory rośliny poznano już w VI stuleciu. Glucomannan czyli błonnik pochodzący z korzenia konjacu pęcznieje pod wpływem wody w żołądku tworząc żel. Ponad 15-krotnie powiększa swoją objętość, wypełniając żołądek i dając długotrwałe uczucie sytości. Żel wypełnia również powierzchnię jelit ograniczając wchłanianie cukrów, tłuszczów i cholesterolu, a w rezultacie przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów. Konjac dostępny jest w postaci galaretki, makaronu SHIRATAKI lub suplementu diety w kapsułkach.

Daikon: Japońska rzodkiewka

Japończycy wierzą, że daikon posiada duszę. Co do tego pewności mieć nie można, ale walory lecznicze japońskiej rzodkiewki nie pozostawiają wątpliwości. Daikon dostarcza olbrzymiej ilości witaminy C i A, oczyszcza organizm z metali ciężkich, a dzięki unikalnym enzymom pomaga żołądkowi rozłożyć na części pierwsze skrobię, tłuszcz i proteiny. Japońska rzodkiew znana jest też z właściwości antyrakowych i przeciwzapalnych, a wielu entuzjastów sake twierdzi, że daikon to jedno z lepszych lekarstwa na poranną, poimprezową niedyspozycję.

Arame: Dary morza

Arame pochodzi z Oceanu Spokojnego. Zawiera mnóstwo wapnia, żelaza, cynku, jodu oraz witamin A i K. Ważnym składnikiem jest też alginian sodu, który neutralizuje działanie metali ciężkich wchłanianych przez nasz organizm. Arame wspomaga ponadto system immunologiczny, a podobno wzmaga także popęd seksualny. Jest doskonałym dodatkiem do zup, dań stir-fry i sałatek.

Grzyby Shitake: Uzdrawiająca moc Ziemi

Ze względu na swój unikalny skład, w tradycyjnej medycynie chińskiej shitake znane są jako „eliksir życia”. Wśród ich licznych właściwości prozdrowotnych na największa uwagę zasługuje oczywiście działanie antyoksydacyjne i uodparniające. Grzyby opóźniają proces starzenia się skóry, zwalczają komórki nowotworowe, a także w niebywały sposób wzmacniają system immunologiczny i redukują skutki długotrwałego stresu. Spożycie grzybów shitake poleca się też osobom borykającym się z trądzikiem i zagrożonym rozwojem miażdżycy.

Umeboshi: Nowe spojrzenie na pikle

Te małe marynowane śliwki stanowią doskonały dodatek do zup i dań stir-fry. Jednak to nie ich wyrazisty smak zasługuje na największą uwagę. Umeboshi charakteryzują się niebywałymi właściwościami leczniczymi, przez co nazywane są naturalnym antybiotykiem. Tradycyjnie używane są w zatruciach pokarmowych, neutralizują zakwaszenie organizmu, uśmierzają bóle głowy, nudności, chorobę morską, pomagają w zatruciach zatruciach alkoholowych, a także w leczeniu przeziębień i grypy. Umeboshi wspomagają także oczyszczanie organizmu z toksyn i redukują uczucie przewlekłego zmęczenia.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość