Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Mięsak

Mięsak to termin określający grupę nowotworów złośliwych wywodzących się z tkanki łącznej, charakteryzujących się w większości przypadków się bardzo agresywnym przebiegiem, dużą przerzutowością i skłonnościami do wznowy.

Przyczyny powstania guzów pochodzenia mięsakowego nie zostały dokładnie poznane, ale zwraca się uwagę na związek z chorobami o podłożu genetycznym (np. chorobą Recklinghausena) oraz działaniem pewnych substancji chemicznych (pochodne benzenu, herbicydy, dioksyna). Agresywna postać mięsaka Kaposiego jest typowa dla przebiegu AIDS.

Mięsaki dają niecharakterystyczne objawy, co zdecydowanie utrudnia wczesną diagnozę. W przypadku mięsaków tkanek miękkich można zaobserwować utrzymujące się zniekształcenie zarysu, podczas gdy mięsaki kości zwykle powodują silne bóle kości, nasilające się nocą i zlokalizowane najczęściej w pobliżu stawów biodrowych, kolanowych lub barkowych.

Podstawą leczenia jest zwykle radykalna resekcja guza. W przypadku zaawansowanych guzów umiejscowionych na kończynach należy może zaistnieć konieczność amputacji.

Aleksandra Banasik

Tematy: nowotwór, mięsak Kaposiego

12 produktów, które niszczą
tłuszcz na brzuchu, a ty chudniesz!
Ebook: 12 produktów, które niszczą tłuszcz na brzuchu

Odkryj potrawy dzięki którym schudniesz! Pobierz ebook z opisem tych magicznych produktów i praktycznymi przepisami kulinarnymi z ich zastosowaniem.

Pobierz dzisiaj za darmo:

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość