Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Migdały przeciwko cukrzycy

Regularne jedzenie migdałów może zapobiegać cukrzycy typu 2 i chorobom serca.

Cukrzyca typu 2 ma ścisły związek z nawykami żywieniowymi i trybem życia. Rozwija się najczęściej u osób otyłych i stanowi ok 90% wszystkich przypadków cukrzycy. Wysokocukrowa dieta i niewielka aktywność fizyczna odbiła się już w ten sposób na 55 milionach Europejczyków.

Choć zmiana diety i odpowiednia ilość ruchu wydają się być najwłaściwszą strategią w leczeniu cukrzycy typu 2, naukowcy właśnie odkryli kolejnego sprzymierzeńca.

Z badania opublikowanego w Journal of the American College of Nutrition wynika, że dieta bogata w migdały obniża poziom złego cholesterolu we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Po 16 tygodniach u badanych zauważono znaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL i zmniejszenie insulinoodporności.

Działanie to przypisuje się dużej ilości kwasów nienasyconych i błonnika, a prowadząca badania dr Michelle Wien zachęca do włączenia migdałów do codziennej diety, by znacznie ograniczyć czynniki ryzyka rozwoju choroby.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. ewcia (Gość)

    to prawda, odkad jem małą garsc migdałów dziennie, to znacznie mi spadł poziom cholesterolu :)

  2. KassiaG (Gość)

    Od jutra zaczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną? Nie będzie łatwo ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry sposób na odchudzanie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google - xxally radzi jak szybko schudnąć

  3. grzegorztryba

    to dobra wiadomość