Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Miód na antybiotykoodporność

Nie jest tajemnicą, że występująca jedynie w propolisie i miodzie pinocembryna ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i immunomodulujące. Najnowsze badania zwracają naszą uwagę na miód manuka, w którym właściwości te są wyjątkowo imponujące.

Z badań przeprowadzonych przez pracowników naukowych Uniwersytetu Walijskiego wynika, że miód manuka może skutecznie oczyszczać chronicznie zainfekowane rany i redukować odporność bakterii na antybiotyki.

Profesor Rose Cooper przyglądała się trzem typom bakterii, które najczęściej atakują rany: pałeczkom ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), paciorkowcom z grupy A (Streptococcus pyogenes) i odpornym na metycylinę szczepom gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Wraz z zespołem odkryła, że manuka na różne sposoby zaburza wzrost tychże bakterii i sugeruje, że miód stanowi obiecująca i zdecydowanie tańszą opcje w leczeniu antybiotykoopornych infekcji ran. "Udowodniliśmy, że miód manuka jest w stanie zahamować przyleganie bakterii do tkanek, czyli proces, który leży u podstaw rozwoju ostrych infekcji. To z kolei powstrzymuje tworzenie się tzw. biofilmów, które chronią bakterie przed działaniem antybiotyków”- wyjaśnia Cooper.

Miód manuka pozyskuje się z nowozelandzkiego krzewu. Choć jest podstawą większości licencjonowanych produktów do pielęgnacji ran, jego antymikrobialne właściwości nie są w pełni wykorzystywane przez medycynę ze względu na ograniczoną wiedzę na temat mechanizmów jego działania. Być może badania profesor Cooper rzucą nowe światło na szersze zastosowania specyfiku, który już od dawna stosowany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. emilia (Gość)

    Ciekawe informacje, może być to mały przełom w leczeniu chorób. O Manuce coraz więcej słyszę i czytam, chyba naukowcy wzięli ten miód pod lupę. Miodu co prawda nie mam ale cukierki z tym miodem są świetne.

  2. irenn

    Ja juz od roku znam miód manuka. Zaczęłam rok temu przed zima i szczerze Wam powiem anginy nie miałam. Zazwyczaj w czasie zimy 2 razy miłam angine a wtym roku zdrowiutka. Byc moze jest to zasługa tego miodu. O cukierkach nie słyszałam.

  3. kaska85

    a herbatka z miodem... mniam, pycha. ale trzeba pamiętac o tym, że miód trzeba dodawać około 7 minut od zalania herbaty, bo jeśli wcześniej to traci swoje wlaściwości

  4. Marylka (Gość)

    Ja i moja rodzinka już jakiś czas stosujemy miód Manuka i jak do tej pory nie było większych zachorowań, co wcześniej  często się zdarzało. Pijemy miód rozpuszczony w wodzie z odrobiną cytryny. Na lekkie otarcia też się sprawdza.