Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Mleko UHT - dobre czy złe

Wszyscy zadajemy sobie pytania - jak to jest z tym mlekiem. Produkt, który jest zaliczany do szybko psujących, zapakowany w karton nie psuje się przez długie miesiące. Dlaczego się nie zsiada i jaka zawartość tłuszczu jest najlepsza?

UHT - skrót pochodzi z języka angielskiego - ultra high teperature - co oznacza proces cieplny, który zapewnia tak długą trwałośc mleka. Mleka zamnkiete w w kartonowe pudełko można przechowywać nawet 6 mięsięcy. Jednak po otworzeniu należy go spożyć w ciągu 48 godzin.

Proces UHT

Mleko nim zostanie poddane utrwalaniu w warunkach UHT, tzn. ogrzaniu w temperaturze 135-150 stopni przez około 2-5 sekund, a następnie bardzo szybkiemu schłodzeniu do 20 stopni, musi przejść wiele innych procesów. Najpierw mleko przechodzi wstępnemu oczyszczaniu i klasyfikacji jakości, a następnie procesowi standaryzacji. Proces polega na wymieszaniu mleka odtłuszczonego z pełnotłustym lub śmietanką, dzięki czemu zawartość tłuszczu w mleku jest taka sama w każdym opakowaniu.

Po wystandaryzowaniu tłuszcz zostaje poddany procesowi homogenizacji. Polega on na rozbiciu skupisk małych kuleczek tłuszczowych poprzez przepuszczenie ogrzanego mleka pod ciśnieniem przez cienką szczelinę homogenizatora. Dzięki temu procesowi na powierzchni mleka nie osiada się tłuszcz, a gotowe mleko nie zsiada się.

Po przejściu wszystkich etapów mleko jest konserwowane pod wpływem temperatury i pakowane w laminowane kartony.

Zawartość tłuszczu

Proces homogenizacji zapewnia lepszą strawność tłuszczu mlecznego. Oczywiste jest też, że kaloryczność mleka zwrasta z zawartością w nim tłuszczu. Jednak każdy powinien wiedzieć, że im mniejsza zawartość tłuszczu w mleku, tym mniejsza ilość witamin w nim rozpuszczonych. Dlatego też odradzam picia mleko z zerową zawartością tłuszczu. Należy też pamiętać, że tłuszcz mleczny jest tłuszczem zwierzęcym i zawiera znaczne ilości kwasów nasyconych. Dlatego mleka pełnotłustego nie mogą pić dzieci do 2 roku życia.

Za i przeciw UHT

Można powiedzieć, że coś za coś - proces UHT gwarantuje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów chorobotwórczych i ich przetrwalników, dzięki czemu mleko jest trwałe, ale pozbawione pożytecznych szczepów bakterii jakie wystepują w mleku świeżym. Ponadto mleko pozbawione jest witamin, około 5-10 procent. Najpodatniejsze na rozkład po wpływem wysokiej temperatury są: kwas foliowy, witamina B1, B12 i C. Wysoka temperatura powoduje też częściowe ścinanie się białek serwatkowych, dzięki czemu mleko jest intensywnie białe, a same białka łatwiej strawne. Plusem jest równiez to, że zawartośc laktozy, wapnia, wiatmin A i D nie zmienia się.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. grubasek (Gość)

    Mleko UHT najzdrowsze jest dla przemysłu mleczarskiego

  2. oskar s (Gość)

    po OTWARCIU, a nie otworzeniu LUDZIE RATUNKU !!!

  3. pies

    Uwielbiam mleko est pyszne