Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Mniszek lekarski

Kwiecień i maj to czas kwitnienia mniszka lekarskiego, popularnie zwanego mleczem, dmuchawcem, mleczajem. Roślinę możemy spotkać praktycznie wszędzie - na trawnikach, łąkach, przydrożach.

Charakterystyka

Mniszek lekarski ma duże, głęboko wcinane liście i długi, rozgałęziający się, mięsisty korzeń, zewnątrz brunatny, a w środku biały. Kwiaty są jasnożółte, osadzone na koszyczku, wyrastające na łodydze, z której po złamaniu wypływa biały mleczny sok. Korzenie mniszka zbiera się w końcu lata i jesienią, wybierając duże rośliny, których korzeń jest grubszy od ołówka. Po wypłukaniu i pokrojeniu, korzeń suszymy w miejscach przewiewnych, w cieniu lub w pomieszczeniach zamkniętych, w podwyższonej temperaturze.

Właściwości

Mniszek to skarbnica wielu cennych substancji:

  • witaminy C, D, A oraz grupy B

  • potas, magnes, żelazo, krzem

  • garbniki

  • flawonoidy

Wykazuje działanie żółciopędne, przeczyszczające, pobudza apetyt, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, odtruwające i oczyszczające organizm, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Także pomocniczo w kamicy wątrobowej, chorobach pęcherza moczowego, niestrawności, otyłości.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się korzeń, liście i kwiaty. Młode liście są doskonałym dodatkiem do sałatek. Z kwiatów możemy przyrządzić odwary, syropy, nalewki, miód, sok. Maj to doskonała pora do zbierania świeżych liści i kwiatów mniszka lekarskiego.

Przepis na syrop

  • 500 główek kwiatów

  • sok z jednej cytryny

  • 1 litr wody

  • 1 kg cukru

Kwiaty zbieramy z dala od drogi i fabryk. Zebrane kwiaty rozkładamy na na 2-3 godziny na papierze, tak by wyszły z nich robaki. Następnie zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie syrop zlewamy przez gęste sito lub gazę. Zagotowujemy, dodajemy cukier i ponownie gotujemy na wolnym ogniu, uważając by się nie przypaliło. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego syropu. Pod koniec wyciskamy sok z cytryny. Gorący syrop zlewamy do małych słoiczków i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Syrop zalecany jest przy bólach gardła, kaszlu, przeziębieniu.

Przeciwwskazania

Mniszek lekarski nie jest zalecany przy nadkwaśności soku żołądkowego i wrzodach żołądka.Również przy niedrożności jelit i dróg żółciowych konieczna jest konsultacja lekarska.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość