Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Morele i ich zdrowotne właściwości

Latem kuszą pachnącą słoneczną skórką, zimą mięsistym wnętrzem i słodkim smakiem. Morele to bardzo zdrowe owoce, które pozwolą dłużej zachować młodość, gładką cerę i zdrowie.

Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.

Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.

Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.

Kaloryczność:

100g świeżych owoców - 47 kcal
100g suszonych moreli - 284 kcal (te bogatsze są w beta-karoten)

Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, ale przede wszystkim do deserów, ciast, pierogów i knedli. Najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich konfiturę, dżem, mud, galaretkę, wykwintny likier albo nalewkę.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. beherit (Gość)

    Morele w PL niestety nie są smaczne, aby zjeść zmaczne najlepiej wybrac sie w okolice morza srodziemnego np. UA, tam tez polecam melony.

    --

  2. kasia (Gość)

    Ja mam morele 'z własnego ogródka' i smak mają świetny. Sprzedawane w marketach nie są już tak smaczne ;)

  3. misia (Gość)

    Morele to wspaniały antyoksydant, więc jedzmy je jak najczęściej. Ostrożnie, bo szybko przeczyszczają.......

  4. Kupotwórca (Gość)

    Z tym przeczyszczeniem to prawda Ale kupola zwaliłem!!! Jak autobus :)

  5. s (Gość)

    wlasnie zjadlam pl kilo pycha

  6. kaska85

    najlepsze morele jadłam w Hiszpanii. u nas nigdy takich nie znalazłam

  7. Giovanna (Gość)

    W hiszpanii to tylko na wsi od bauera mozna dostac jadalne morele!!!!!! reszta to prawie biale twarde i bez smaku owoce dostepne w skalepach i ieszkam tu juz 7 lat!!! A najlpesze sa w polsce - o ile nie ma kleski w postaci duzych opadow lub niskich temperatur!!! Pozdrawiam

  8. Marta (Gość)

    Ja właśnie opędzlowałam cały kilogram, są pyszne !!!

POLECAMY