Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Na trawienie dobry chrzan

Gdy dokuczają ci problemy żołądkowe, sięgnij po chrzan. Nie tylko od święta.

Chrzan to doskonały dodatek do wszelkich pieczeni, dlatego najczęściej jadamy go podczas świąt. Tymczasem powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, gdyż doskonale poprawia metabolizm i reguluje wydzielanie soków trawiennych. Poprawia też pracę wątroby i nerek, a także działa moczopędnie.

Chrzan zawiera również wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, siarka, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitamina A.

Do celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu, które przykłada się w bolące miejsca. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Aby poprawić trawienie, wystarczy zjeść kilka razy w tygodniu starty korzeń chrzanu ze słoiczka. Oczywiście jako dodatek do mięsa. Wówczas smakuje najlepiej.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość