Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Nadwaga

Nadwaga to nagromadzenie w organizmie tkanki tłuszczowej, której ilość przekracza normy określające poziom optymalny i nieszkodliwy dla zdrowia. Jest definiowana jako wartość BMI mieszcząca się w zakresie od 25 do 30 i nieoznaczająca jeszcze otyłości.

W krajach wysokorozwiniętych, w których nie ma problemów z brakiem żywności, nadwaga przybiera charakter epidemiczny, a wśród czynników sprzyjających jej występowaniu wymienia się alkoholizm, zaburzenia odżywiania, stres, zaburzenia snu, siedzący tryb życia, przekarmianie i przyjmowanie leków psychotropowych.

U podłoża nadwagi i otyłości często leżą też schorzenia metaboliczne, zaburzenia hormonalne lub uwarunkowania genetyczne. Długotrwała nadwaga stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, przyczyniając się do rozwoju chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia, stłuszczenia wątroby, chorób układu ruchu, infekcji grzybiczych i depresji.

Zalecaną formą leczenia jest radykalna zmiana sposobu odżywiania i regularna aktywność fizyczna, wprowadzane pod kontrolą lekarza i dietetyka.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. grazia

    Proszę bardzo - http://likemed.com/pl/oty%C5%82o%C5%9B%C4%87-i-nadwaga/jakie-sa-konsekwencje-oty... Wystarczy? Ludzie, przez otyłość sami niszczycie sobie życie i je skracacie. Czy naprawdę tak wiele trzeba dla utrzymania atrakcyjnego wyglądu? Uważam, że nie, więc weźcie się za siebie - będziecie mieli o niebo mniej problemów!