Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Nagietki dobre na wszystko!

Nagietek lekarski to jeden z najpopularniejszych kwiatów jednorocznych: jest dekoracyjny i łatwy w uprawie - zarówno w ogródku, jak i na balkonie, stoi długo w wazonie, a na dodatek ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, gdzie kwitnie przez cały rok. Ciekawe, że kwiaty nagietka mają w pewnej mierze odgrywać rolę ogrodowego barometru. Jeżeli do godziny 9 rano płatki są zupełnie rozłożone, do wieczora deszcz raczej nie spadnie.

Nagietki najładniej wyglądają w większych grupach, na dość dużych rabatach. Ich brzegi możemy obsadzić niebiesko i fioletowo kwitnącymi roślinami (np. lobelią, werbeną, smagliczką). Kwiaty te nie wymagają szczególnie żyznej gleby, lubią za to słońce. Ziemia nie może być zbyt sucha, toteż podczas upałów trzeba rośliny podlewać Nasiona siejemy wprost do gruntu, dosiewamy co 3-4 tygodnie, a wtedy będą nieprzerwanie kwitły aż do jesieni. Nagietki często wysiewają się same i kwitną w tym samym miejscu przez wiele lat.

Nagietek w medycynie

W ziołolecznictwie i homeopatii wykorzystuje się tylko kwiaty głównie odmian pełnych, o barwie pomarańczowej. Wyciągi z nich, o działaniu antyseptycznym i gojącym rany, wchodzą w skład m. in. preparatów Azucalen i Hemostin, a suszone płatki są składnikiem mieszanki ziołowej Vagosan.

Maseczka z wyciągiem z nagietka ATW Maseczka z wyciągiem z nagietka ATW

Napar z łyżki suszonych płatków, zalanych szklanką wrzątku, działa przeciwzapalnie i gojąco. Stosuje się go do płukania gardła, a rozcieńczony pije przy chorobie wrzodowej żołądka.

Przepis na maść z nagietka

Odmrożona, spierzchnięta i spękana skóra wygoi się, jeśli będziemy ją smarować oliwką nagietkową. Szybciej zagoją się też nasze skaleczenia, a po smarowanych nią strupkach nie będzie blizn. Przygotowujemy ją w następujący sposób: świeże płatki ciasno ukladamy w słoiku, zalewamy oliwą i pozostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Otrzymaną oliwką codziennie smarujemy skórę.

Nagietek w kuchni

Doceniano go już w starożytności - jego sproszkowanych płatków używano do fałszowania cennego szafranu. Kwiaty nagietka zawierają trwały żółty barwnik. Aby zabarwić potrawę (np. ryż) na żółty kolor, możemy dorzucić do niej świeżych płatków podczas gotowania (zaostrzają jednocześnie smak potrawy), lub dosypać suszonych sproszkowanych płatków.

Nagietek suszony Nagietek suszony

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość

  1. Sandra (Gość)

    Podobno można jeść je surowe. Można też zamrozić i potem podawac takie kolorowe kostki np. do lemoniady.

  2. kim (Gość)

    No ciekawe z tym barometrem. Tylko czy naprawdę się sprawdza?

  3. Gość (Gość)

    Hoho! Nie wiedziałem że nagietki to takie pożyteczne kwiaty! Będe je musiał zasadzić w tym roku!

  4. gostek (Gość)

    nagietek pomaga likwidowac wągry. Ja zaparzam w szklance suszone liscie i przemywam tym skórę. Efekty widac juz po kilku dniach.