Rozmiar tekstu: pomniejsz tekst resetuj tekst powiększ tekst drukuj

Najjaśniej jednak pod latarnią

W dziale z warzywami mamy tendencję do sięgania po produkty z najdłuższą datą przydatności do spożycia, najczęściej zakamuflowane w zaciemnionym krańcu półki sklepowej. Z badań przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa USA wynika jednak, że powinniśmy robić dokładnie odwrotnie.

Naukowcy sugerują, że powinniśmy wybierać raczej produkty umieszczone na skraju półki. Odkryli oni, że zielone warzywa, do których dociera największa ilość światła są bogatsze w dobroczynne składniki odżywcze niż warzywa pozostawione w ciemności.

W badaniu naukowcy wykorzystali liście szpinaku, z których część poddali działaniu światła przypominającego fluorescencyjne oświetlenie w supermarketach, a część umieścili w grubych papierowych torbach na zakupy. Okazało się, że ciągłe oświetlenie wpływało na procesy fotosyntetyczne w roślinie, skutkując znaczącym wzrostem poziomu karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy), a także witamin C, E, K i B9.

Komentarze
Dodaj komentarz

Odpowiadasz jako: Gość